afbeelding versterkt geocaching day

21 augustus – Internationale Geocaching Dag | Wereld Honingbij Dag | Werelddag voor Senioren | Internationale Dag ter Herdenking en Eerbetoon aan de Slachtoffers van Terrorisme | Werelddag van de Ondernemer | Internationale Dag van het Dakloze Dier | Internationale Kustbebakeningserfgoed dagen | Prinsengrachtconcert | Weekend van de Romantische Muziek | Dutch International Tangoweek


Internationale Geocaching dag

Wat is in hemelsnaam “geocaching”? In het kort: iemand verstopt een waterdichte doos (cache) met daarin een logboek, hij/zij publiceert op www.geochacing.nl de exacte coördinaten en vervolgens ga jij aan de hand van deze GPS coördinaten op jacht naar de “schat”. Als je de doos hebt gevonden teken je het logboek en vermeld je jouw vondst op een speciale cache-pagina. Wist je dat de oorsprong van geocaching ligt in het letterboxing?

Letterboxing is een hobby die in de 19e eeuw begon en die zich richtte op het maken van kleine weerbestendige dozen met aanwijzingen naar nieuwe locaties. Elke letterbox bevatte een notitieboekje en een (meestal op maat gesneden) rubberen stempel. Met die stempel konden letterboxers hun notitieboekje stempelen als bewijs dat ze het hadden gevonden het notitieboekje in de letterbox stempelen met hun eigen stempel. Met de uitvinding van en vrij geven van global positioning system (gps) werd een hele nieuwe generatie aangeboord die deze hobby omdoopte tot geocaching.

20e editie Internationale Geocaching dag

De eerste International Geocaching Day (IGD) was in het jaar 2000. Wat begon als een idee om op een andere manier de Geocaching Block Party te vieren is uitgegroeid tot een jaarlijkse activiteit. Oorspronkelijk was het twintigjarige jubileum gepland in 2020, wat ook logisch zou zijn. Maar het feest is twee keer uitgesteld vanwege de onzekerheid rondom de COVID-19-situatie. Zet maar in je agenda: 20 augustus 2022, feest in het Seattle Center!

Nog even dit! Cachers die op 21 of 22 augustus een geocache of Adventure Lab® loggen, verdienen het speciale souvenir voor International Geocaching Day 2021.

Wereld Honingbij dag

Elk jaar op de derde zaterdag van augustus is het de Internationale dag van de Honingbij. Een dag waarop iedereen die de honingbij een warm hart toedraagt de honingbij in het zonnetje zet. Waarom? De honingbij is heel belangrijk voor onze voedselketen, maar ze hebben het in Nederland moeilijk. Ze hebben onvoldoende voedsel om te kunnen overleven. Dat komt deels door het verstenen van onze tuinen en vanwege het gif wat op gewassen wordt gespoten. Vergeet klimaatverandering niet en het verlies aan habitat. Met andere woorden, de velden waarop de bloemetjes voor de bijtjes staan moeten wijken voor steeds meer bebouwing.

Honingbijen maken trouwens niet alleen honing, 72% van alle gewassen op aarde wordt bestoven door bijen. Gevolg: we zouden geen noten, fruit, groenten en chocolade kunnen eten of koffie kunnen drinken zonder bijen. Zonder bijen kunnen wij niet leven! Toch wel iets om bij na te denken als je weer de neiging krijgt om een bij dood te slaan. Als je vandaag overdag een bezige bijtje bent geweest dan mag je vanavond wel op de bank. Heb ook nog een filmtip voor je:  The Bees; een horrorfilm uit 1978 geregisseerd door Alfredo Zacharias Jr.

Onderstaande dagen/concert/weekend/week mogen we niet vergeten:

Deel dit bericht