afbeelding versterkt nationale toplessdag

20 juni – Nationale Toplessdag | Vaderdag | Dag van de Schoonmaak (BE) | Poetsvrouwendag (BE) | Wereld Productiviteitsdag | Twin Cities World Refugee Day | Wereldvluchtelingendag

Foto gebruikt voor banner is afkomstig van NFN Open & Bloot

4e editie Nationale Toplessdag

Op Nationale Toplessdag wordt stilgestaan bij het feit dat wij vrouwen zelf mogen kiezen of we gaan zonnen met of zonder topje of gewoon bloot gaan. Niemand die bepaalt wat we doen. Ook wordt vandaag een statement gemaakt tegen het hebben van (negatieve) kritiek op het uiterlijk van anderen of jezelf. Wist je trouwens dat in Nederland je op ieder openbaar strand topless mag zonnen? Niet iedereen heeft de ballen om als enige op een strand topless te gaan. Gelukkig bestaan er toplessvriendelijke stranden, dat zijn de zogenaamde zonnen zonder topje-stranden.
Onderdeel van de Nationale Toplessdag is de exclusief voor vrouwen Facebookgroep Zonnen zonder topje. In deze besloten groep delen vrouwen hun ervaringen, worden tips gegeven en helpen ze elkaar bij twijfels en onzekerheden en het maken van eigen keuzes.

Laat zien dat je mee doet aan Nationale Toplessdag

Laat op social media weten dat je meedoet aan Nationale Toplessdag. Deel je foto/video met de hashtag #toplessdag. Ben trouwens benieuwd hoeveel topless foto’s er worden verwijderd op Facebook, Instagram en Twitter. Maak ze gek.

De BlootKompas! Awards

In april zijn de BlootKompas! Awards uitgereikt. Leuk hoor, maar waar zijn die voor? De BlootKompas! Awards worden op basis van gegeven reviews op blootkompas.nl uitgereikt. Niet alleen Nederlandse locaties dingen mee naar de prijzen. De winnaars van de Awards zijn er blij mee, want de Awards laten zien hoe gasten de bezochte blootlocatie beoordelen. Uiteindelijk is een tevreden gast de beste verkoper. Er zijn vijf categorieën: camping, accommodatie, sauna, verenigingsterrein en naaktstrand. En wie zijn de winnaars geworden?

  • camping → El Zorro, Spanje
  • accommodatie → Lavinia Naturist Resort, Spanje
  • sauna → Sauna Centre du Lac
  • verenigingsterrein → De Peelrand, Zeeland (NB)
  • naaktstrand → Naaktstrand Engelermeer, Den Bosch

Vaderdag

Sinds wanneer vieren we Vaderdag in Nederland? De Bond van Sigarenwinkeliers was in 1937 de initiator voor de eerste Vaderdag. Zij besloten dat de dag in oktober zou vallen. Oktober bleek achteraf toch niet zo’n handige maand te zijn om Vaderdag te vieren. Het was te kort voor Sinterklaasfeest en Kerst. Daarom werd in 1948 op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten besloten om Vaderdag te verplaatsen naar de derde zondag in juni.

Tis dat ik te oud ben om met een zelf-gekleide-asbak of tekening aan te komen zetten anders wist ik het wel. Want net zoals bij Moederdag zijn de prijzen van de meest populaire cadeautjes de laatste weken trapsgewijs omhoog geschoten. Het is en blijft natuurlijk een commerciële feestdag. Dat het vandaag Nationale Toplessdag is zal voor menig (hetero) vader het mooiste Vaderdag cadeautje zijn. Dus sta niet raar te kijken als je vader vandaag niet thuis is maar op het strand ligt.

In Nederland valt Vaderdag op de 3e zondag van juni

Is dat overal zo? Nee, in België bijvoorbeeld valt Fête des pères (Vaderdag) jaarlijks op de tweede zondag van juni. Deze datum is naar analogie met Moederdag, wat op de tweede zondag van mei wordt gevierd. Met uitzondering van regio Antwerpen en de Kempen want daar wordt Vaderdag gevierd op 19 maart (de naamdag van Sint Jozef).

Vaderdag (Vatertag) wordt in Duitsland op dezelfde dag als Hemelvaart gevierd. Het achterliggende idee is dat de zoon (Jezus) terugkeert naar zijn Vader. In Australië en Nieuw-Zeeland wordt Vaderdag gevierd op de eerste zondag van september. In Thailand op 5 december, de geboortedag van de overleden koning Bhumibol. Vaders uit Brazilië worden geëerd op de tweede zondag van augustus. Wil je weten waar Vaderdag in de rest van de wereld wordt gevierd? Klik maar hier.

Onderstaande dagen mogen we vandaag niet vergeten

Deel dit bericht