afbeelding versterkt dag van de chinese taal

20 april – Dag van de Chinese Taal | Internationale Marihuana Dag | Week van de Tweedehands Textiel

Dag van de Chinese Taal

Binnen de Verenigde Naties worden zes officiële talen gehanteerd. Deze Taaldagen bij de Verenigde Naties zijn bedoeld om de meertaligheid en de culturele diversiteit te bevorderen. Maar ook om het gelijke gebruik van alle zes officiële talen binnen de gehele organisatie te promoten. Vandaag staat de Chinese taal centraal. Om deze dag goed te vieren organiseert de Chinese boekenclub van de UNSRC drie evenementen onder het thema  Highlighting Pictographs op Dag van de Chinese Taal. De drie evenementen richten zich op drie soorten pictogrammen die verband houden met drie culturen en drie UNESCO-werelderfgoedlocaties. Alle drie de evenementen worden live uitgevoerd via Zoom.

Welke officiële talen worden tijdens VN-vergaderingen gebruikt?

De zes officiële talen zijn: Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Russisch en Spaans. Om de meertaligheid en de culturele diversiteit te bevorderen en om het gelijke gebruik van alle zes officiële talen binnen de gehele organisatie te promoten heeft sinds 2010 elk van deze talen ook zijn/haar eigen “dag van”. De dagen zijn als volgt:

 • Franse Taaldag (20 maart)
 • Chinese Taaldag (20 april)
 • Engelse Taaldag (23 april)
 • Spaanse Taaldag (23 april)
 • Russische Taaldag (6 juni)
 • Arabische Taaldag (18 december)

Waarom op 20 april Dag van de Chinese Taal?

De datum 20 april werd gekozen als eerbetoon aan Cang Jie (Chinese: 倉 頡). Hij was een zeer belangrijke figuur in het oude China. Er wordt beweerd dat hij een officiële historicus was van de Gele Keizer en de uitvinder van Chinese karakters. Volgens de legende had hij vier ogen en vier pupillen. Er wordt beweerd dat op het moment dat hij de Chinese karakters uitvond de goden en geesten huilden dat het gierst regende.

Internationale Marihuana Dag

Onder de cannabisgebruikers staat 20 april (420) wereldwijd bekend als de International Marijuana Day, dé blowdag. Sinds de jaren ’70 is het een terugkerende traditie om op deze dag samen met vrienden openlijk een joint op te steken en je vooral niets aan te trekken van de landelijke wetgeving omtrent het gebruik van marihuana. Eén ding wat ik niet ga doen is het verheerlijken van het gebruiken van marihuana als drugs, want net als drank maakt het meer kapot dan je lief is. Daarom zeg ik ook: gebruik marihuana verstandig; blow met mate(n)!

Wanneer wordt medicinale cannabis voorgeschreven?

Mediwiet, zoals medicinale cannabis ook wel heet, wordt gebruikt om pijn en klachten te verminderen. Een arts schrijft medicinale cannabis alleen voor als de gangbare behandelingen en geregistreerde geneesmiddelen onvoldoende effect hebben of teveel klachten en bijwerkingen geven. Mediwiet kan helpen om de doseringen en bijwerkingen van andere medicatie te verminderen.

Mediwiet wordt gebruikt voor de volgende klachten en aandoeningen:
 • pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij MS of ruggenmergschade
 • misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids
 • misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, hepatitis C- of hiv-infectie en aids
 • chronische pijn zoals beschadiging van een zenuwbaan, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos
 • syndroom van Gilles de la Tourette
 • therapieresistent glaucoom

De arts mag mediwiet ook voorschrijven bij andere klachten en aandoeningen zoals bijvoorbeeld reuma, epilepsie, ziekte van Crohn en eczeem.

Vandaag gaat ook weer een “week van” van start:

Deel dit bericht