afbeelding ondersteund dag van het gekweekte dier

2 oktober – Werelddag voor het Gekweekte Dier | Internationale Dag van de Geweldloosheid | Wereld Glimlach Dag | Nationale Ouderendag

Werelddag voor Dag van het Gekweekte Dier

Werelddag voor het Gekweekte Dier (WDFA), opgericht in 1983, is een dag die bedoeld is om het onnodig lijden en slachten van dieren voor voedsel onder de aandacht te brengen. Niet voor niets valt deze dag op de geboortedag van vegetariër Mahatma Gandhi, hét symbool van geweldloosheid. Wat wil men bereiken met Werelddag voor het Gekweekte Dier? Een beter leven voor alle dieren en het promoten van een vegetarische of veganistische levensstijl.

Eet ik er een stukje vlees minder om?

Als ik de beelden op tv zie of de berichten lees over de misstanden in de bio-industrie dan springen de tranen in mijn ogen. Gewetensvraag. Eet ik er een stukje vlees minder om? We proberen om minimaal 1x per week geen vlees te eten. Dat is onze bijdrage. Eet jij weleens een dag géén vlees?

De kille cijfers van CBS* over het aantal slachtingen in 2019:

  • rundvee (totaal) 424.299.000
  • varkens (totaal) 1.628.293.000
  • schapen 13.272.000
  • geiten 1.548.000
  • eenhoevige 432.000
  • vleeskuikens 997.538.000
  • overige kippen 38.821.000
  • ca. 10 miljoen kweekvissen

*statline/#/CBS/nl/

Internationale Dag van de Geweldloosheid

De Verenigde Naties riep op 16 juni 2007 Gandhi’s geboortedag uit tot Internationale Dag van de Geweldloosheid. Gandhi is het symbool van geweldloosheid geworden door zijn geweldloos verzet tegen de Britse overheersing. Een bekend citaat van hem is: “Er zijn veel zaken waarvoor ik bereid ben te sterven, maar geen waarvoor ik bereid ben te doden”. Helaas gaat dit niet op voor iedereen, velen zijn bereid te doden uit naam van hun geloof of vanwege sociale of politieke doelen. Wanneer leert de mens elkaar te respecteren en te waarderen? Dat zou een hoop zinloze doden schelen

Wereld Glimlach Dag

Elk jaar valt op de eerste vrijdag van oktober World Smile Day. Ben benieuwd hoeveel mensen dat weten. Merk het vanzelf aan de mensen die ik vandaag tegenkom, zullen ze glimlachen of niet. Soms lijkt het wel als op glimlachen de doodstraf staat. Kijk maar eens om je heen, hoeveel mensen zie jij glimlachen? Buiten dat een glimlach je woest aantrekkelijk maakt zijn er nog meer voordelen: glimlachen maakt jou en andere gelukkig, werkt aanstekelijk, mensen vertrouwen je sneller als je glimlacht, glimlachen ontstresst waardoor je meer ontspannen raakt en niet geheel onbelangrijk je leeft langer met een glimlach. Wat houd je tegen!

Negen van de tien keren dat ik vriendelijk glimlach naar iemand glimlacht diegene, zij het iet wat verbaasd en verlegen, terug. Je kan iemands dag helemaal goed maken door gewoon vriendelijk te glimlachen en het wordt helemaal top als je ze ook nog goedemorgen, goedemiddag of goedenavond zegt.

Nationale Ouderendag

De eerste Ouderendag begon in 2009 in Zeist als een eenmansactie en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een landelijk evenement waarbij de wensen van duizenden ouderen op en rond de eerste vrijdag in oktober vervult worden door het Nationaal Ouderenfonds en door mensen die een wens willen vervullen. Wat kun je dit jaar doen? Stuur een kaartje, bak een taartje, luister samen naar muziek, of maak samen muziek, maak een speciale lunch. Geen inspiratie? Kijk hier eens voor ideeën en tips.

Deel dit bericht