afbeelding versterkt dag van het touwtrekken

19 februari – Internationale Dag van het Touwtrekken | Internationale Dag tegen Homofobie in het Voetbal

De foto voor de banner is afkomstig van Veterinair TouwTrek Genootschap

Internationale Dag van het Touwtrekken

Jaarlijks staat op 19 februari de Internationale Dag van het Touwtrekken op de kalender. Een dag waarop de positieve deugden zoals teambuilding, samenwerking en eenheid bejubeld worden. Wie met deze internationale dag op de proppen is gekomen is onbekend. Net zo onbekend als wanneer en waar het touwtrekken exact vandaan komt. Dit doordat er geen bewijs is die een specifieke tijd en plaats in de geschiedenis aanwijst. Daardoor kan men niet met zekerheid zeggen in welk land het touwtrekken uiteindelijk is ontstaan. Wat wel bekend is dat het spel touwtrekken voort komt uit oude ceremonies en rituelen. Zoals in onder meer bekend is vanuit Egypte, Myanmar en Nieuw-Guinea.

Volgens The Notes of Feng Yan werd touwtrekken (haak trekken → 牽 鉤) gedurende de 8e tot 5e eeuw voor Christus al door de militaire commandant van de staat Chu gebruikt om krijgers op te leiden. Er is ook archeologisch bewijs dat aantoont dat in de 12e eeuw touwtrekken ook populair was in India.

Touwtrekken was niet alleen een teamsport

In verschillende landen bestond een man-tot-man-versie van touwtrekken. De Canadese Eskimo’s hebben nog steeds een touwtrekkenwedstrijd die bekend staat als omvertrekt, is de winnaar.

Het touwtrekken is een Olympische Sport geweest

Aan het einde van de 19e eeuw was touwtrekken een sterk opkomende sport. In diezelfde periode (1890) zette Pierre de Coubertin zich in voor een herrijzenis van de Olympische Spelen. Hij bokste dat voor elkaar en zo zijn de moderne Olympische Spelen ontstaan. In het jaar 1896 werd voor het eerst de moderne OS georganiseerd. Omdat het Olympisch Comité op zoek ging naar sporten die olympisch waardig waren kwam het in die tijd razend populaire touwtrekken in het vizier.

In 1900 werd touwtrekken op de Olympische Spelen van Parijs één van de twintig sportdisciplines die dat jaar werden gehouden. Drie teams deden mee; de VS, een gezamenlijk Zweeds en Deens team en een Franse ploeg. Omdat het team van de VS zich moest terugtrekken werd de enige wedstrijd ook meteen de finale. Het gezamenlijk Zweeds en Deens team was de winnaar. In 1920 was er ook Nederlands succes. Het Nederlandse touwtrekkers team van de Arnhemse krachtsportvereniging Achilles pakte de zilveren medaille.

Na 5 keer verdween touwtrekken als Olympische Sport

Na de Spelen van 1920 was men van mening dat het aantal deelnemers aan de Olympische Spelen te groot was. Er werd besloten om het aantal medaille winnende evenementen met 30 te verminderen. Met deze ingreep werd het deelnemersveld ook verkleind. Probleem opgelost. Touwtrekken werd een van de slachtoffers. Het is nooit meer teruggekomen. De Tug of War International Federation doet zijn uiterste best om weer Olympische erkenning te krijgen.

Internationale Dag tegen Homofobie in het Voetbal

In Nederland kennen we welgeteld één (voormalig) profvoetballer die openlijk voor zijn geaardheid durft uit te komen. En dat is John de Bever. Meer Nederlandse voetballers (mannen) durven niet uit de kast te komen. Is het omdat ze bang zijn voor hun wereldwijd carrière omdat in bepaalde landen ze dan niet welkom zijn? Of is het de angst voor de spreekkoren in de stadions?

Hoe anders is dat bij de vrouwen

Daar maakt het niet uit wat je geaardheid is. Niet voor de andere teamleden maar ook niet door de supporters. Is het omdat men vindt dat een voetballende vrouw per definitie gay is? Vaak wordt er wel zo over gedacht. De Oranjeleeuwinnen laten zien dat deze gedachte achterhaald is. Hetero en niet-hetero voetballen samen in één team. Zal het ook zo kunnen zijn in een mannenteam? Ben bang dat dát een utopie. Vanwege alle vooroordelen durven profvoetballers niet uit de kast te komen. Hiervoor mogen we Johan Derksen mede bedanken

Deel dit bericht