afbeelding versterkt hoveniersmaandag

18 juli – Hoveniersmaandag | Wereld Knuffel je Kind Dag | Internationale Nelson Mandela Dag | Wereld Luisterdag | Nationale Kaviaardag | Brain Awareness Week

Hoveniersmaandag

Op de derde maandag van juli vierde men vroeger in Utrecht de Hoveniersmaandag. Traditioneel was deze maandag de dag waarop de meiden en knechten op de tuinderijen hun jaarloon ontvingen, het was tevens de eerste dag van de Utrechtse jaarmarkt met kermis.
Nadat de meiden en knechten hun jaarloon hadden ontvangen trokken ze op die bewuste maandag massaal naar de kermis en leefde zich eens goed uit, oftewel ze aten zich helemaal rond en gingen naar hartlust lopen hoeren en snoeren.

Beschavingsoffensief 19e eeuw

Eind negentiende eeuw kwam de burgerlijke elite tot de conclusie dat de kermis onzedelijk en onbeschaafd was, daarom drong men er op aan om de kermissen te verbieden. Ook in Utrecht werd het stadsbestuur bestookt met petities om de oude jaarmarkt-kermis af te schaffen. Uiteindelijk ging burgemeester Reiger zelf maar eens kijken en vond het uiteindelijk nog al meevallen, dus de kermis werd in Utrecht niet verboden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kermis opgeschort en uiteindelijk gaat de oude roemruchte Utrechtse kermis in 1919 officieel voor de bijl.

Hoveniersmaaltijd op Hoveniersmaandag

Om te voorkomen dat gildebroeders en bewoners van het Sint Eloyen Gasthuis, maar ook hoveniersknechten en –meiden, zich zouden stortten in het platte feestgewoel alwaar ze zich onbetamelijk zouden gedragen organiseerde het College van Regenten van het Sint Eloyen Gasthuis op de maandagavond een feestelijke maaltijd. In het gasthuis kon een ieder zich te goed doen aan een maaltijd met biefstuk, brood, Utrechtse wafels en bier. Dat bleek een goed middel te zijn.

Recept Utrechtse wafels

Ook zo benieuwd hoe Utrechtse wafels smaken? Volg het recept en je zult er achter komen.

Welke ingrediënten heb je nodig?
  • 200 g witbroodmix
  • 50 g boekweitmeel
  • zout
  • 1 ei
  • 3 dl melk
  • 125 g boter
  • tafelsuiker
  • kaneel

Bereiding

Doe het witbroodmix met het boekweitmeel en wat zout in een kom en meng het. Klop vervolgens de eierdooier met wat lauwwarme melk los en klop dit dan door bovenstaande mengsel heen. Laat het daarna een half uur laten rijzen op een warme plaats. Smelt ondertussen de boter en meng dit samen met 1 dl water door het beslag, let op het moet wel vloeibaar zijn. Spatel het stijfgeklopte eiwit door het beslag en laat het beslag dan nog een half staan.
Vet het voorverwarmde wafelijzer in met boter en schep het beslag er in, sluit het ijzer en na 4 minuten (bij een elektrisch verhit wafelijzer) zijn de wafels klaar.

Vergeet niet voordat je ze gaat eten een klontje boter op de wafel te doen en ze te bestrooien met tafelsuiker en wat kaneel. Smakelijk eten!

Welke dagen verdienen ook de hun vermelding op de kalender?

Deel dit bericht