17 mei – Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie | Wereld Hypertensie Dag | Internationale Recyclingdag | Dag van de Kinderwens | Dag van de Praktijkmanager | Dag van de Projectontwikkeling | Wereld NF Dag | Internationale Dag van de Telecommunicatie

Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie

Sinds 2004 wordt op 17 mei de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie gehouden. De dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het geweld en discriminatie waar LHBTI’s internationaal mee te maken hebben. De dag waarop mensen de straat op gaan en strijden voor mensenrechten voor iedereen, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit of -uiting.

Op de Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie worden in meer dan 130 landen evenementen georganiseerd, inclusief de 37 landen waar homoseksualiteit en homoseksuele handelingen bij wet verboden zijn. Deze dag is ook bekend onder de naam IDAHOTB (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia).

Rainbow Europe Index 2018

De Rainbow Europe Index laat zien dat het “vooruitstrevende” land Nederland uit de Europese top 10 van landen waar LHBTI-rechten goed geregeld zijn valt. Van de lijst met 49 Europese landen staat Nederland op de elfde plaats, met een score van bijna 60% van de totaal te behalen 100%. Voor alle mensen die denken dat we anno 2018 nog steeds in een progressief land wonen moet deze ranking toch wel een wake-up call zijn!

Wereld Hypertensie Dag

De WHD (World Hypertension Day) heeft voor de periode 2013-2018 hetzelfde thema: “Know Your Numbers”. Het doel van deze dag is om wereldwijd mensen wakker te schudden als het gaat over hoge bloeddruk. Langdurige hoge bloeddruk kan schade aanrichten aan organen zoals de hartspier, slagaders, hersenen, ogen en nieren. Hoge bloeddruk is een sluipmoordenaar, het heeft geen symptomen.

De streefwaarde voor de bloeddruk van volwassenen tot 80 jaar is een waarde onder de 140/90 mmHg. Als je de bloeddruk thuis meet houdt er dan rekening mee dat de bloeddruk gemiddeld lager moet zijn dan 135/90 mmHg. Thuis ben je vaak wat meer ontspannen dan bij een huisarts of specialist.

Internationale Recyclingdag

Op International Recycling Day staan we stil bij de 3 R’s. Reduce waste (afval verminderen), Reuse products (producten hergebruiken), Recycle material (materiaal recyclen). Met die 3 zijn de meeste van ons wel bekend en proberen er al dan niet rekening mee te houden maar dan zijn we er nog niet, er komen nog 3 R’s bij: Refuse (gratis producten weigeren), Repair (herstellen van kapotte producten) en Re-Think: van een product of materiaal iets anders maken. Er kan naar mijn bescheiden mening niet genoeg aandacht gegeven worden aan de R‘s. Verander de wereld, begin bij jezelf!

Welke “dagen van” zijn er nog meer vandaag?

Onze geliefde Koningin Máxima viert vandaag haar verjaardag! Leve de Koningin, hoera hoera hoera!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.