afbeelding versterkt fastfood dag

16 november – Nationale Fastfood Dag | Internationale Dag van de Tolerantie | Internationale Dag van de Verdraagzaamheid | Dag van de Vlag Sint Eustatius | Festival van de Gastvrijheid

Nationale Fastfood Dag

Zit er verschil tussen Fastfood en Junkfood? Jazeker! Fastfood is een verzamelnaam voor al het voedsel dat snel bereid wordt, je snel kunt consumeren en relatief goedkoop is. Zoals bij de KFC, McDonald’s, Burger King of de Febo. De tegenhanger van al dat slechte gemaksvoedsel is de gezonde fastfood. Ja ja die heb je ook. Kijk maar eens om je heen, de saladebars schieten als paddenstoelen uit de grond. Fastfood is dus per definitie niet alleen maar ongezond dat in tegenstelling tot junkfood. Dat is altijd een ongezonde optie. Om het nog makkelijker te maken: fastfoodrestaurants kunnen ook junkfood op het men hebben staan.

Daarom is fastfood gezonder dan junkfood

Andrew F. Smith definieert in zijn boek Encyclopedia of Junk Food and Fast Food junkfood als zijnde commerciële producten zoals snoep, ijs, zoute snacks en frisdranken, die weinig of geen nuttige voedingsstoffen hebben. Maar wel vol zitten met calorieën, zout en (verzadigde) vetten. En in junkfood zitten door de bank genomen weinig vezels, eiwitten, vitamines of mineralen. Samenvattend: junkfood is voedsel met een extreem lage voedingswaarde, en zit vol met lege calorieën.

Wat zijn lege calorieën?*

Lege calorieën zijn calorieën die veel energie leveren doordat er in de fabriek vaste vetten en/of suikers zijn toegevoegd aan een product. Ze bevatten geen of weinig voedingsstoffen (zoals vitaminen en mineralen, vetten en eiwitten) bevatten. Pure brandstof dus. Aangezien ons lichaam bijna alles kan omzetten in energie krijgen we al voldoende brandstof binnen met gewone voeding. Lege calorieën kosten je lichaam dus alleen maar energie. Hoezo dat? Omdat je lichaam zelf voedingsstoffen moet leveren die nodig zijn voor de vertering van lege calorieën. En dat kost je dus energie in plaats van dat het oplevert. Logisch dus dat hierdoor extra moe gaat voelen.

(bron: projectgezond.nl)

Waar zitten ze in?

  • geraffineerde suiker → zitten onder andere in gebak, snoep, frisdrank (ook light producten), witte rijst, pasta en wit brood
  • transvetten → zitten in koekjes, gebak, chips, junkfood en zoutjes
  • alcohol

Internationale Dag van de Tolerantie

Tolerant zijn betekent niet dat je iets toegeeft of onverschillig bent. Het is wederzijds respect hebben en het erkennen van de rijke diversiteit aan culturen in onze wereld, van onze meningsuitingen en hoe we menszijn. Verdraagzaamheid (tolerantie) vormt de kern van de universele rechten van de mens en de fundamentele vrijheden van anderen. Wederzijds begrip en respect tussen culturen en volkeren is een voorwaarde voor wereldvrede.

In een maatschappij van toenemende polarisatie en verbreding van conflicten die worden gekenmerkt door minachting en geen respect maakt verdraagzaam zijn verdomd lastig. Verdeeldheid en fake nieuws zorgen voor stijgende xenofobie en verdeeldheid.

Madanjeet Singh-prijs

De UNESCO-Madanjeet Singh-prijs voor de bevordering van tolerantie en geweldloosheid werd in 1995 ter gelegenheid van de United Nations Year for Tolerance en de 125e geboortedag van Mahatma Gandhi door de UNESCO in het leven werd geroepen. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1996 en wordt om de twee jaar op de Internationale Dag voor Tolerantie (aka Verdraagzaamheid) uitgereikt.

Als erkenning voor een levenslange toewijding aan harmonie en vrede in de gemeenschap, draagt ​​de prijs de naam van de een Indiaas schilder, fotograaf, schrijver, filantroop, diplomaat en weldoener Madanjeet Singh. Hij was eveneens een UNESCO Goodwill Ambassador,

Dan blijven er nog 2 gastvrije en feestelijke dagen over

Deel dit bericht