17 november – Nationale Cobot Dag | Wereld COPD Dag | Guinness World Records Day | Nationale Ontvrienden Dag | Werkbezoekdag | Betondag | Dag en Week van het Therapiedier (BE) | Wereld Prematuren Dag | Internationale Dag van de Student | Wereld GIS dag

Nationale Cobot Dag

Wat zeg je? Cobot??? Is daar een nationale dag voor? Laten we bij het begin beginnen: wat is in hemelsnaam een cobot? Dit heb ik toch echt even moeten opzoeken. Op Wikipedia staat geschreven: een cobot of co-robot (van collaborative robot, meewerkende robot) is een robot die bedoeld is om samen te werken met mensen in een gemeenschappelijke werkomgeving. Een cobot verschilt daarmee van andere robots, die ontworpen zijn om zelfstandig of met beperkte begeleiding te opereren, zoals de meeste industriële robots tot 2010. Verder zijn cobots lichter, makkelijker verplaatsbaar en vaak goedkoper dan een grotere standaard industriële robot.

Welke rol speelt de cobot in ons leven?

Cobots kunnen vele rollen spelen, van zelfstandige robots die kunnen samenwerken met mensen in een kantooromgeving en u om hulp kunnen vragen, tot industriële robots waarvan de afscherming is verwijderd. Meewerkende industriële robots zijn zeer complexe machines die in staat zijn om hand in hand te werken met mensen. De robots ondersteunen en ontlasten de menselijke operator in een gezamenlijk werkproces. Via diezelfde Wikipedia pagina kwam ik terecht op wiredworkers.io. en daar staat nog meer uitleg over de cobot. Best interessant.

Wereld COPD Dag

Op de derde woensdag in november vieren we jaarlijks World COPD Day. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Wat gebeurt er als je COPD hebt? Je longen zijn ontstoken en de longblaasjes gaan uiteindelijk kapot met als resultaat dat je steeds minder zuurstof binnenkrijgt. Hierdoor gaat traplopen, boodschappen doen of jezelf aankleden steeds moeilijker. Genezen zul je niet van COPD. Als op het einde de functie van de longen en luchtwegen verder verslechtert kan je uiteindelijk komen te overlijden.

De rol van het roken

Roken (daar hoort ook meeroken bij) staat nog steeds op nummer 1 als belangrijkste factor om COPD te ontwikkelen. De tabaksrook is namelijk de veroorzaker van een ontsteking waarbij het slijmvlies van de luchtwegen opzwelt en meer slijm aanmaakt. Stoppen is dus het verstandigste wat je kunt doen. Doe je het niet en blijf je roken, dan gaan er steeds meer longblaasjes stuk. De longblaasjes zijn erg belangrijk om goed te kunnen ademen. Ze zorgen ervoor dat er schone lucht je lichaam in komt en afvalstoffen je lichaam uit gaan.

Guinness World Records Day

We schrijven 2004 en in dat jaar brak het Guinness Book of Records zelf een record. Door het verkopen van meer dan 100 miljoen exemplaren in 100 verschillende landen in 37 talen werd het Guinness Book of Records ’s werelds bestverkochte boek met auteursrechten ooit. Om dat te vieren werd in datzelfde jaar de Guinness World Records Day de wijde wereld in geslingerd. Anno 2021 bestaat de dag nog steeds. Als jij vandaag het vernemen hebt om een wereldrecord neer te zetten en je wilt dat met de wereld via social media delen, gebruik dan hashtag #GWRday

Wie kwam met het idee voor het Guinness Book of Records?

Het verhaal gaat dat in 1954 Sir Hugh Beaver (1890-1967), directeur van de Guinness Brewery, even terugdacht aan een ruzietje die hij enkele jaren daarvoor met enkele jachtvrienden had over welke vogel de snelste jachtvogel van Europa is. In geen enkel naslagwerk kon men toen het antwoord vinden. Hieruit ontsproot het idee voor een nieuwe Guinness bier-promotie. Wat gebeurt er in een pub als er flink gedronken wordt? Over alles wordt ruzie gemaakt. Hoe mooi zou het dan zijn als er een naslagwerk was met allemaal weetjes, feiten en cijfers.

Sir Hugh Beaver gaf aan de feitenonderzoekers én tweeling Norris en Ross McWhirter de opdracht om zo’n boek samen te stellen. In augustus 1955 kwam het eerste Guinness Book of Records uit. Binnen vier maanden was het de nummer één non-fictie bestseller van het Verenigd Koninkrijk.

Nog meer dagen staan vandaag te trappelen voor wat aandacht

Deel dit bericht