afbeelding versterkt dag van de gevangen schrijver

15 november – Dag van de Gevangen Schrijver | Feestdag Duitstalige Gemeenschap (BE) | Koningsdag (BE) | Europese Dag van de Muziektherapie | Wereld Goud Dag | Dance for Kindness Day | Werelddag voor Navelstrengbloed

40e editie Dag van de Gevangen Schrijver

PEN International, de eerste wereldwijde vereniging van schrijvers, is de initiatiefnemer van Dag van de Gevangen Schrijver. Deze dag gaat niet alleen om het herdenken of stilstaan bij de gevangengenomen schrijver. Het gaat ook om de verdwenen schrijver of de vermoorde schrijver. De dag heeft ook betrekking op een dichter, journalist of blogger. Kort samengevat: deze dag is voor iedereen die betrokken is bij het geschreven of gesproken woord.

PEN roept wereldwijd autoriteiten op om iedereen vrij te laten die uitsluitend gevangen is gezet omdat gebruik werd gemaakt van het recht op vrijheid van meningsuiting, recht op vrijheid van vreedzame vereniging en/of vergadering.

Kom in actie op Dag van de Gevangen Schrijver!

Dat vrijheid van meningsuiting niet in elk land zo vanzelfsprekend is helaas meer dan bekend. Elk jaar zet PEN International een paar mensen in de spotlight. Dit jaar wordt van 15 t/m 19 november iedere dag een andere schrijver onder de aandacht gebracht, op:

  • maandag 15 november → de Cubaanse rapper Maykel Osorbo
  • dinsdag 16 november → de Turks-Koerdische politicus (Zaza afkomst) Selahattin Demirtaş
  • woensdag 17 november → de Oeigoerse voormalige professor Rahile Dawut
  • donderdag 18 november → collectieve zaak van 12 Eritrese schrijvers
  • vrijdag 19 november → de prominente advocaat en mensenrechtenverdediger uit de VAE Mohammed Al-Roken

Geen enkele vorm van geweld zal het woord overwinnen want de pen zal altijd sterker zijn dan de kogel.

Koningsdag (BE)

Gelijktijdig met Koningsdag (tot 1953 Feest van de Dynastie genoemd) vieren de Belgen vandaag Feestdag Duitstalige Gemeenschap (Tag der Deutschsprachigen Gemeinschaft). Koningsdag begint met een dankdienst in de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal te Brussel gevolgd door een viering in het Belgische parlement. Verder worden de onderscheidingen in de nationale orden (de Leopoldsorde, de Kroonorde en de Orde van Leopold II) uitgereikt. Kortom de Belgische Koningsdag heeft een compleet andere invulling als de Nederlandse Koningsdag.

8e editie Europese Dag van de Muziektherapie

Tussen 2014 en 2020 werd de Europese Dag van de Muziektherapie (European Music Therapy Day) georganiseerd door de European Music Therapy Confederation (EMTC) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie (NvvMT). Vanaf 2021 wordt de Europese Dag van de Muziektherapie georganiseerd door het EMTC in samenwerking met de Kroatische Music Therapy Association (HUM).

Rondom of op de European Music Therapy Day organiseren muziektherapeuten, dé specialisten op het gebied van muziek en gezondheid, opendeurdagen en organiseren workshops. Er zullen bijzondere, hartverwarmende optredens plaatsvinden. In de week voor of na 15 november worden de activiteiten georganiseerd. Het themalied (en het overkoepelend thema) voor de 8e European Music Therapiedag is Deel je emotie.

Wereld Goud Dag

Waar denk jij aan als je Wereld Goud Dag ziet staan? Ik aan goud denk, denk ik aan iets glamoureus, sprankelends en kostbaars. Maar achter dit glanzende materiaal schuilt een keiharde business die met reden niet in de schijnwerpers staat. Want de goudindustrie dropt productieafval en gifstoffen in de natuur en staat bekend om haar gevaarlijke werkomstandigheden. Over de hele wereld zijn ongeveer 100.000.000 mijnwerkers voor hun levensonderhoud afhankelijk van goudwinning. Ongeveer 80% van hen werkt zonder gezondheids- en veiligheidsuitrusting en regelgeving. De arbeiders worden financieel uitgekleed door illustere tussenpersonen. De industrie staat voor een grote uitdaging. A) ze moeten zorgen dat het werk wordt gedaan en B) tegelijkertijd dient het milieu en de werknemers tegen uitbuiting te worden beschermd.

Dan stoppen we toch met goud delven?

Niet mogelijk omdat goud voor veel dingen essentieel is, en dan bedoel ik niet sieraden. Het wordt onder andere gebruikt als beleggingsmethode (goud baren en munten), maar ook in de industrie (denk bijvoorbeeld aan je mobieltje of printplaten), ruimtevaart (denk aan hitteschilden op satellieten en het zonnevizier van ruimtepakken), tandheelkunde (wordt verwerkt in kronen en bruggen) en voor diagnostische en andere medische apparatuur. Dus daarom!

Onderstaande dagen gaan online vanwege COVID-19

Er starten vandaag ook echt veel “weken van”, ga er maar even voor zitten:

Deel dit bericht