afbeelding versterkt dag van de vlag

16 november – Dag van de Vlag Sint Eustatius| Internationale Dag van de Tolerantie | Internationale Dag van de Verdraagzaamheid | Week tegen Kindermishandeling | Week van de Catering | Week van de Werkstress | Ouderenweek | Global Entrepreneurship Week (GEW) | Week voor het Recht op Onderwijs en Ontwikkeling | 22Q11 Awareness Week | Week van de Internationale Student | Dag van de Stad

Dag van de Vlag Sint Eustatius

De Dag van de Vlag van Sint Eustatius is een verhaal over twee vlaggen. Niet verwonderlijk dat één van die vlaggen de vlag van Sint Eustatius is. De andere vlag is minder vanzelfsprekend. Als je eerste ingeving is dat de tweede vlag de Nederlandse vlag of wellicht de oranje vlag is dan heb je het mis. De tweede vlag heeft de kleuren rood, wit en blauw. Met sterren en strepen er in Ra ra ra, over welk land heb ik het? De vexilloloog onder ons zullen het ongetwijfeld geraden hebben. Maar goed niet iedereen kan vexilloloog zijn, toch? Die vlag hoort bij de toen net opgerichte Verenigde Staten.

Wat is de link tussen Sint Eustatius en de VS?

Op 16 november 1776 wierp het Amerikaanse oorlogsschip de Andrew Doria haar anker uit in de baai van Sint-Eustatius. Zij kwam onder meer buskruit ophalen. Als begroeting vuurde zij een saluut van 13 schoten af (één voor elk van de oorspronkelijke kolonies). De toenmalige gouverneur van Statia, Johannes de Graaff, gaf opdracht om terug te schieten met een saluut van 11 schoten. Deze saluutschoten waren de eerste erkenning van de VS als natie.

Dat was toen wel een dingetje omdat de Verenigde Staten op dat moment nog steeds verwikkeld waren in een onafhankelijkheidsoorlog met Groot-Brittannië. Dit gebeuren staat dat bekend staat als de “First Salute”. Statia was toen een zeer welvarend eiland en was een belangrijke handels- en havenstad.

Wanneer vieren de andere eilanden hun Dag van de Vlag?

DeelgebiedDatumFeestdag
Aruba18 maartDia di Himno y Bandera
Bonaire6 septemberDia di Himno i Bandera
Curaçao2 juliDia di Bandera
Sabaeerste vrijdag van decemberSaba Day
Sint Eustatius16 novemberStatia Day
Sint Maarten11 novemberSint Maarten dag
Nederlandse Antillen21 oktoberDag van de Nederlandse Antillen

Internationale Dag van de Tolerantie (Verdraagzaamheid)

Tolerantie is niet toegeven en is zeker geen onverschilligheid. Het is wederzijds respect en erkenning van de rijke diversiteit aan culturen in onze wereld, van onze meningsuitingen en hoe we menszijn. Verdraagzaamheid (tolerantie) vormt de kern van de universele rechten van de mens en de fundamentele vrijheden van anderen. Wederzijds begrip en respect tussen culturen en volkeren is een voorwaarde voor wereldvrede.

In de huidige maatschappij van stijgend extremisme en verbreding van conflicten die worden gekenmerkt door een fundamentele minachting voor menselijk leven maakt verdraagzaam zijn verdomd lastig. Verdeeldheid en fake nieuws zorgen voor een stijgende xenofobie en meer verdeeldheid.

Madanjeet Singh-prijs

De UNESCO-Madanjeet Singh-prijs voor de bevordering van tolerantie en geweldloosheid werd in 1995 ter gelegenheid van de United Nations Year for Tolerance en de 125e geboortedag van Mahatma Gandhi door de UNESCO in het leven werd geroepen. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1996. Deze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt op de Internationale Dag voor Verdraagzaamheid.

De prijs kan worden toegekend aan instellingen, organisaties of personen die op een bijzonder verdienstelijke en effectieve manier hebben bijgedragen aan tolerantie en geweldloosheid. Center Resolution Conflits uit de Democratische Republiek Congo krijgt dit jaar de UNESCO Madanjeet Singh-prijs.

Deze weken starten vandaag:

Onderstaande dag heeft een andere invulling door covid-19

Deel dit bericht