16 mei – Internationale Dag van de Coeliakie | Internationale Week van Respect voor de Geboorte

Internationale Dag van de Coeliakie

De Europese organisaties die aangesloten zijn bij de Association of European Coeliac Societies (AOECS) organiseren gedurende de maand mei workshops en voorlichtingsbijeenkomsten waarin extra aandacht gevraagd wordt voor coeliakie en NCGS (Non-Celiac Gluten Sensitivity).

Beiden zijn onzichtbare auto-immuunziekten die prima onder controle zijn te houden mits een glutenvrij dieet wordt gevolgd. Volg je niet een glutenvrij dieet dan loop je het risico dat je een reactie krijgt die het slijmvlies van de darm beschadigd. Hierdoor ontstaan andere klachten zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies.
Glutenvrij eten kan dan wel populair zijn als gezondheidsdieet maar voor mensen met coeliakie en NCGS is het geen hype, het is gewoon medisch noodzakelijk!

Maar wat is gluten?

Iemand met coeliakie (glutenintolerantie) kan niet tegen gluten. Maar wat is gluten? Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt), rogge en gerst (gort). Gluten zit in brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier. Overstappen op producten van en met haver is geen optie want haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet.

Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS)

Glutensensitiviteit of non-celiac gluten sensitivity (NCGS) is een (erkende) aandoening waarbij mensen geen aantoonbare coeliakie (glutenintolerantie) hebben maar ze wel reageren op het eten van graanproducten. Ze krijgen bijvoorbeeld klachten als buikpijn en vermoeidheid. Het vermijden van glutenbevattende producten leidt tot vermindering van de klachten.

Internationale Week van Respect voor de Geboorte 

De IWRC is in 2004 opgericht door Alliance francophone pour l’accouchement respecté (AFAR). Een franse non-profit organisatie gespeend van filosofische, medische, religieuze en politieke denkkingen. Sinds 2011 organiseert European Network of Childbirth Associations (ENCA) de Internationale Week van Respect voor de Geboorte (IWRC: International Week for Respecting Childbirth). Een week waarin jaarlijks op nationaal en Europees niveau aandacht wordt gevraagd voor de “gentle birth”.

Thema 2017: “40 weken? Baby’s komen op hun eigen tijd”

Als je in verwachting bent wordt vaak aan je gevraagd wanneer je uitgeteld bent. Natuurlijk heb je van de verloskundige gehoord wanneer je uitgerekende bevallingsdatum is maar dit is slechts een indicatie. Ik moet mezelf corrigeren, indicatie klinkt haast wetenschappelijk maar eigenlijk is het gewoon een wilde gok. Als je weet dat slechts 4 à 5% van de vrouwen daadwerkelijk bevalt op de uitgerekende datum dan is het meer puur natte vingerwerk dan kunde die uitgerekende bevallingsdatum.

Je kunt op je kop gaan staan maar een baby komt wanneer de baby er klaar voor is en niet eerder.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.