afbeelding versterkt vette dinsdag

16 februari – Vette Dinsdag | Mardi Gras | Vastenavond | Nationale Pizza Dag | Internationale Pannenkoekdag

Vette Dinsdag

Vette Dinsdag is de dinsdag voor Aswoensdag en luidt traditioneel het einde van de carnavalsperiode in. Tot dinsdagmiddernacht mag nog Carnaval worden gevierd en kun je als vastenavondgek lekker los gaan. In de katholieke traditie is klokslag middernacht Carnaval voorbij en begint de veertigdaagse vastentijd tot het paasfeest. In de Rooms-Katholieke kerk vond men dat vasten belangrijk was voor het Katholieke geloof. In de Bijbelverhalen staat dat ook Jezus 40 dagen in de woestijn had gevast. Dus vandaar.

Herinner jij je vastentrommeltje nog?

Wat een zoete herinnering. Het vastentrommeltje. Ooit heb ik als kleine Gina een poging ondernemen om het principe van een vastentrommeltje te eerbiedigen. Het enige wat ik wist was dat je geen snoepjes mocht eten in de vastentijd. Als niet gelovige vond ik het eigenlijk maar stom om al die weken geen snoepje te mogen eten. Maar ja, deze actie was puur uit solidariteit met de buurt kinderen die hier al dan niet verplicht aan mee deden. Erg lang heb ik het niet volgehouden. Kon de weerleiding niet weerstaan. Het duiveltje in mij zei: toe maar Gina pak maar een snoepje. Is niet erg. Het engeltje in mij was als sneeuw voor de zon verdwenen.

Op Vette Dinsdag eet je pannenkoek

Waarom pannenkoeken zul je denken. Laat ik het je uitleggen: in de middeleeuwen en de moderne christelijke periode werden pannenkoeken gebakken omdat ze bestaan uit suiker, vet, melk, bloem en eieren. Het nuttigen van deze rijke voedingsmiddelen mocht niet tijdens de vastentijd. Dus om deze voedingsmiddelen niet zomaar weg te gooien, want dat is zonde, werd men crea bea in de keuken. De keukenprinsesjes en prinsen maakte: oliebollen, worstenbrood, Vastenavond vlaaikes, poffertjes, wafels en eierkoeken. Klinkt mij allemaal als muziek in de oren!

Mardi Gras

Wist je dat het Mardi Gras Vette Dinsdag betekent? Oorspronkelijk was deze dinsdag de laatste dag van de Week van de Vette Dagen. Beginnend op Jeudi Gras (Vette Donderdag). Op de laatste donderdag voor de vastenperiode werd volgens traditie geslacht en vet gebakken carnavalskoek en carnavalsbeignets gemaakt. Op Vette Dinsdag werd al het vet wat nog over was opgemaakt omdat het anders zou bederven.

Vastenavond

Vastenavond kent vele benamingen; Vette Dinsdag, Dikke Dinsdag, Pancake Day of Mardi Gras. Hoe Vastenavond ook mag heten het is altijd de dinsdag voor Aswoensdag, het begin van de veertigdaagse vastentijd. Vastenavond staat in veel landen in het teken van pannenkoeken eten. Het liturgische vasten had als regel dat men gewone voedzame maaltijden moest eten en niet mocht genieten van lekker buitensporig eten. In veel culturen betekende dat geen vlees, geen zuivelproducten en geen eieren. Dat nodigt uit tot het maken van pannenkoeken met spek.

De Vasten avond die komt an

Het vastenavondlied Vasten-avont schijnt al eeuwenlang in de mondelinge traditie hebben bestaan, heb ik gelezen. Het wordt kort na 1600 voor het eerst gesignaleerd en staat vermeld in het Tweede Delfs Cupidoos schighje van Arnold Bon uit 1656:

Vasten-avont*

De Vasten avond die komt an,
Wy singen ho man ho,
Geeft ons een pannekoek uyt de pan,
En so men Heer also
En nu’t Vasten avont is
Nu zijn alle keeltjes fris, dirdon dirdon dirdon dan
Dirdon deyne herspelen gaat gewis.

*op de melodie van de Liereman

Nationale Pizza Dag

In navolging van de Amerikaanse Nationale Pizzadag (9 februari) hebben wij sinds een paar jaar onze eigen Nationale Pizzadag. Een top dag! Als ik aan jou zou vragen waar de oorsprong van de pizza ligt dan is de kans groot dat je Italië roept. Maar is dat juist? Het precieze ontstaan van de pizza kent meerdere verhalen maar wat sowieso zeker bekend is dat de “pizzabodem” al duizenden jaren wordt gebakken.

In den beginne werden ronde broden gebruikt als bord en via archeologische vondsten weet men dat de Vikingen in de negende eeuw na Christus al platte ronde deegbodems met daarop allerlei ingrediënten aten. Feit is dat men in Napoli (Napels) in de 17e eeuw startte met het maken van de “picea”; deeg dat werd belegd met makkelijk verkrijgbare goedkope ingrediënten zoals uien, spek, olie, olijven en kruiden. Toentertijd een typisch gerecht voor de armen, nu smult iedereen van de pizza.

Vi auguro buon appetito!

Er is eigenlijk maar één manier waarop je nationale pizzadag goed kan vieren, pizza eten! Je kunt een pizza thuis laten brengen, je kunt gaan uit eten bij de pizzeria, je rent de supermarkt in en haalt een (bevroren) kant en klare pizza of je gaat zelf een pizza maken. De laatste heeft mijn voorkeur, er gaat niets boven een eigengemaakte pizza!

Onderstaande dag heeft een andere invulling gekregen:

Deel dit bericht