nationale secretaressedag

16 april – Nationale Secretaressedag | Onze Lieve Vrouw van Lourdes | Pizzacake dag | Dag van de Projectontwikkeling | Dag van de Gezonde Schoolkantine | Werelddag van de Stem

Nationale Secretaressedag

Elke 3e donderdag van april vieren we Nationale Secretaressedag. Als ik er even over nadenk vind ik “nationale secretaressedag” eigenlijk toch een stigmatiserende en een niet gendervriendelijke benaming voor een “dag van” voor een beroep dat zowel door mannen als door vrouwen wordt uitgeoefend. Wat dat betreft zijn ze in de Verenigde Staten meer vooruitstrevend als hier in Nederland. Daar is “Secretaries Day” (Secretaressedag) inmiddels omgedoopt tot “Administrative Professionals’ Day”. En dat is logisch, zou wijlen Johan Cruijff hebben gezegd.

Het wordt tijd dat we in Nederland de naam van de dag Nationale Secretaressedag gaan veranderen. Wat dacht je van “Secretarieelmedewerkerdag” of de “Nationale PA-dag” ? (PA=persoonlijk assistent). Ik wacht op de eerste actiegroep die zich hier sterk voor gaat maken.

Onze Lieve Vrouw van Lourdes

We hebben allemaal wel eens gehoord over de wonderbaarlijke genezingen die aan Lourdes worden toegeschreven. De laatste wonderbaarlijke genezing werd in het bijzijn van de bisschop van Beauvais in 2018 officieel erkend als mirakelgenezing door Lourdes. Een inmiddels 81-jarige vrouw was veertig jaar invalide, maar zou na een pelgrimsbezoek aan Lourdes in Zuid-Frankrijk op onverklaarbare wijze zijn genezen. Hallelujah.

Er zijn nu in totaal 70 “wonderen” sinds 11 februari 1858 erkent. Tussen 11 februari en 16 juli in het jaar 1858 heeft Bernadette Soubirous (alias Marie-Bernard van Lourdes) in totaal achttien ontmoetingen met de verschijning van Maria gehad. De visioenen van Bernadette waren de aanleiding voor het ontstaan van Lourdes als bedevaartsoord.

Het mysterie van het lichaam

Oud wordt Bernadette niet, op 35 jarige leeftijd (16-04-1879) gaat ze hemelen. Na haar dood komt de vraag om haar zalig en heilig te verklaren. De kerk gaat dan niet over één nacht ijs, het is zelfs noodzakelijk om haar lichaam op te graven. En niet 1 keer maar 3 keer: in 1909, in 1919 en in 1925. Tot grote verrassing van alle onderzoekers is het lichaam van Bernadette intact gebleven. Een waar mysterie! Haar sterfdag is haar feestdag geworden. Echter in Frankrijk wordt het feest van de H. Bernadette op 18 februari gevierd. Precies een week na de eerste verschijning en de datum van de derde verschijning. Het getal 3 is in de Kerk een heilig getal, vandaar.

In 1925 verklaart paus Pius XI Bernadette zalig en in december 1933 verklaart hij haar heilig. Sinds 3 augustus 1925 wordt haar lichaam bewaard in een glazen schrijn in de kapel van het oude Sint-Gildardklooster van Nevers.

Internationale Pizzacake dag

De manier om pizzacakedag te vieren is om er één te bakken en op te eten. Klinkt aannemelijk, toch? Maar of het verhaal achter de oorsprong ook zo aannemelijk is betwijfel ik. Omdat er over de hoofdrolspelers niks terug te vinden is. Maar goed, het verhaal in zeer beknopte vorm gaat als volgt. In de 16e eeuw werd de Franse chef-kok François Gundermeaux gevraagd om een traditionele Italiaanse pizza te bakken voor het gearrangeerde huwelijk tussen de Franse hertog van Angoulême en de Italiaanse Lady Mauriello. De Franse chef-kok had geen flauw idee hoe of wat een pizza was maar hij was wel trés bien in het bakken van taarten. Afin de, un et un est deux. Zo kwam de pizza cake tot stand.

Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd in online activiteiten:

Deel dit bericht