afbeelding versterkt microvrijwilligersdag

15 april – Microvrijwilligersdag | Nationale Secretaressedag | Dag van de Medewerker (BE) | Werelddag van de Kunst | Lummeldag | Wereld Cultuurdag | Titanic Herdenkingsdag | Internationale Pizzacake dag | Koning Filip jarig (BE) | Girls’ Day 2021| Dag van de Gezonde Schoolkantine | Week van de Creativiteit en Innovatie

Microvrijwilligersdag

Microvrijwilligersdag heeft als doel meer organisaties en individuen te enthousiasmeren om microvrijwilliger te worden. Wat zeg je nu, een microvrijwilliger? Wat doen die? Microvrijwilligers werken aan een kleine taak of klein project, dat snel en eenvoudig uitgevoerd kan worden en weinig tijd kost. Microvrijwilligersdag biedt micro-vrijwilligersplatforms, vrijwilligersorganisaties en dergelijke een unieke kans om zich te promoten. En, niet geheel onbelangrijk, om te laten zien dat het concept van microvrijwilligerswerk werkt. Kan jij je de ALS Ice Bucket Challenge nog herinneren? Dat is een klassiek voorbeeld van microvrijwilligerswerk.

Versterkt een microvrijwilliger je vereniging?

Daar kan je een tweevoudig antwoord opgeven. Ja en nee. Op korte termijn ja, voor de lange termijn nee. De microvrijwilliger doneert op ad-hoc basis tijd, dus verwacht niet dat ze consequent de hulp bieden die vereniging nodig heeft. Het hebben van getrainde, toegewijde en geplande vrijwilligers is nog steeds essentieel. Microvrijwilligers kunnen het bestaande vrijwilligersteam ondersteunen, maar ze kunnen hen niet vervangen.

Waar komt de term microvolunteering (microvrijwilliger) vandaan?

De term microvolunteering werd in 2008 populair gemaakt door The Extraordinaries (nu Skills For Change). Het concept is sindsdien in omvang en momentum gegroeid. Het is mondiaal een krachtig hulpmiddel geworden voor het matchen van mensen die wat tijd over hebben. Zij worden gekoppeld aan een goed doel, een vereniging of organisatie die een kleine vrijwilligerstaak hebben liggen.

Waar draait het om op Microvrijwilligersdag

Microvrijwilligerswerk is vooral gericht op kort durend vrijwilligerswerk waarbij vrijwilligers hun kennis en vaardigheden delen. Vaak zijn het kleine projecten waaraan de microvrijwilliger zich verbindt. Neem als voorbeeld het logo van Troep Troopers Tongelre. Dat is geheel belangeloos ontworpen door Ruud Wilbrink Visuals & Designs. Dat is een vorm van microvrijwilligerswerk. Net zoals het ontwerpen van de website troeptroopers.nl. Daar is numanski.nl voor verantwoordelijk. Niet meteen ontzettend kritisch zijn op de website want we zijn er nog mee bezig om het helemaal naar wens in te richten.

Maar het kan nog simpeler. Het kan namelijk van alles zijn. Van het ondertekenen van een petitie of het retweeten van een bericht tot het deelnemen aan een flashmob of het tellen van vogels in je tuin. De enige vereisten is dat de vrijwilliger geen aanmeldings- of trainingsproces hoeft te doorlopen. Dat de taak niet teveel tijd in beslag neemt en dat de vrijwilliger het slechts eenmalig hoeft te doen. Mag vaker maar dat is niet de insteek.

Er valt nog meer te vieren, te herdenken of online te volgen:

Twee dagen hebben vanwege COVID-19 een andere invulling

Eén week is al begonnen en de ander start vandaag

Deel dit bericht