afbeelding versterkt dag voor chihuahua

14 mei – Internationale Waarderingsdag voor Chihuahua | Mary Seacole | Herdenking bombardement Rotterdam | Eibertjesdag

Internationale Waarderingsdag voor Chihuahua

Op Internationale Waarderingsdag voor Chihuahua staan we stil bij het kleinste hondenras ter wereld. Een chihuahua teefje weegt ongeveer 1,8 kg en is 15 cm hoog, het reutje weegt niet meer dan 2,7 kg en is niet groter dan 20 cm. Er zijn 2 modellen; het instapmodel de kortharige en het topmodel de langharige. Persoonlijk vind ik de langharige mooier dan de kortharige. Ik zeg dit niet omdat wij toevallig zelf een langharige hebben hoor. Oh ja, ze kunnen dan wel klein zijn maar ze hebben een air en ego van een leeuw. En ik kan dit beamen.

Waar komt de chihuahua vandaan?

Waar de chihuahua vandaan komt? Tja, de één zegt uit Azië en de ander Europa. Ongeacht waar hij dan ook vandaan komt de meeste van ons zullen toch eerder aan Mexico denken. Waarom? Omdat ze zijn vernoemd naar de Noord Mexicaanse provincie Chihuahua. Eind 19e eeuw werden chihuahua’s gespot aan de Mexicaans-Amerikaanse grens. Veel Amerikaanse toeristen waren zo weg van deze kleine kortharige hondjes dat ze besloten om ze naar de Verenigde Staten mee te nemen. De American Kennel Club (AKC) erkende het ras officieel in 1904 en sinds de jaren zestig is de Chihuahua één van de meest populaire rassen die in Noord-Amerika zijn geregistreerd. Vanuit Amerika vonden ze ook hun weg naar Europa.

Mary Seacole, de vergeten verpleegster

We kennen bijna allemaal het verhaal van en over Florence Nightingale (1820-1910), de dame met de lamp. Maar wie heeft van haar tijdgenoot Mary Seacole gehoord? Voordat ik een blog schrijf lees ik veel artikelen op internet voor het item en ik was verbaasd over wat ik tegen kwam over onder andere Mary Seacole en haar ontmoeting met Florence Nightingale. Maar wie was Mary Seacole? Tijdens haar leven werd Mary Jane Grant Seacole de meest gerespecteerde zwarte vrouw in het Britse Rijk. Haar bijnaam was “Tante Seacole” of “de Moeder van het Regiment” en de soldaten waren gek op haar.

Ze werd alom geprezen voor de wijze waarop zij tijdens de Krimoorlog de zieken en gewonden van het Britse leger verzorgde maar ook vanwege haar grote medische kennis en vaardigheden. Ze riskeerde haar leven aan de frontlinie tijdens de belegering van Sebastopol. Ze redde duizenden mensen van cholera, dysenterie en geelzucht. Florence Nightingale was kritisch over Seacole en dat vooral omdat Seacole de gewoonte had om gewonde militairen alcohol te geven. Mary Seacole, de dappere vergeten verpleegster of een avonturier en zakenvrouw? Tik haar naam maar eens in op Google en je zult verbaasd zijn over de hoeveelheid positieve en negatieve info die je kunt vinden.

Onderstaande dagen hebben een aangepast programma vanwege COVID-19

Deel dit bericht