14 februari – Aswoensdag | Valentijnsdag of V-day | Geef een Boek Cadeau Dag | Quirkyalone Day

Askruisje halen op Aswoensdag

Van oudsher zijn Aswoensdag en Goede Vrijdag een verplichte vastendag voor de katholieken onder ons. Ben je gedoopt en tussen de 18 en 60 jaar? Dan mag je op de vastendagen één volledige maaltijd nemen. Gelukkig heeft de Rooms-katholieke Kerk de regels omtrent het vasten versoepeld. Als je tegenwoordig gedurende de veertigdagentijd je onthoudt van bepaalde luxe of gewoontes zoals roken, televisie kijken, snoep of alcohol is dat ook prima. Wat wel vaak wordt gedaan is het geld dat uitgespaard is doneren aan een goed doel. Wat wel een voordeel is van soberheid en vasten, je raakt lekker je “wintervetrolletjes” kwijt 🙂

Valentijnsdag of V-day?

Ik kan over de zoetigheden van Valentijnsdag schrijven of over een initiatief die mij als vrouw na aan het hart ligt. Ik kies voor het laatste. Graag wil ik V-day ( Victory, Valentine en Vagina) onder de aandacht brengen. V-day is een wereldwijde non-profit organisatie van activisten die als doel hebben het beëindigen van het geweld tegen vrouwen en meisjes en werd voor het eerst gehouden op 14 februari 1998. Elk jaar stond in het teken van een campagne. De campagne van 2012 was “One Billion Rising”, uit deze campagne is de zelfstandig opererende One Billing Rising beweging ontstaan. Zij gebruiken kunst en beweging als motor om: het bewustzijn te vergroten, te mobiliseren, te betrekken, te onderwijzen, aan te zetten, te laten ontwaken en te inspireren.

One Billion Rising Revolution

Wist je dat wereldwijd gezien één op de drie vrouwen tijdens haar leven zal worden geslagen of worden verkracht? Dat zijn één miljard ( One Billion ) vrouwen en meisjes! De One Billing Rising campagnes kun je zien als een internationale oproep om samen te strijden voor de rechten van vrouwen, maar ook voor vluchtelingen, migranten, LGBTQI-rechten, vrije pers, onderwijs en klimaatjustitie. Vandaag zal wereldwijd OBR onder de aandacht worden gebracht door middel van protesten, flash mobs en workshops. Kom net als OBR in actie tegen alle vormen van ongelijkheid, uitbuiting en geweld. In Nederland zijn er al een aantal One Billing Rising evenementen geweest. Vandaag wordt in het centrum vanLeiden nog voor OBR gedanst ( 17.15 – 17.30). Klik hier voor meer info.

Internationale Geef een Boek Cadeau Dag

Op International Book Giving Day worden mensen aangemoedigd om een kind een goed boek cadeau te doen omdat het belangrijk is om te lezen. In Nederlanden en Vlaanderen hebben we een soortgelijk initiatief, en dat heet: “Geef een (prenten)boek cadeau”. Ieder jaar kun je in februari voor maar 2 euro een klassiek jeugdboek kopen en in april een prentenboek. Het jeugdboek van 2018 is Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren.

Quirkyalone Day

Vind jij Valentijnsdag ook een ziekelijke, zoete, commerciële, over de top dag dan is de Quirkyalone Day (sinds 2003) echt iets voor jou. De vraag die hier bij hoort is: wat is een “quirkyalone”? Een quirkyalone is een solitaire burger die het prettig vindt om alleen te zijn en die liever wacht op de juiste partner dan overhaast te werk gaat, zij genieten van vriendschap en eenzaamheid en voelen zich aangetrokken tot vrijheid. Heb je een quirkyalone partner gevonden? Dan ben je quirkytogether. 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.