afbeelding versterkt kunstmest dag

13 oktober – Internationale Dag van de Sceptici | Geen BH-dag | Wereld Kunstmest Dag | Internationale Begrijpelijke Taal dag | Wereld Trombose Dag | Internationale Dag voor de Beperking van Natuurrampen | Internationale Trek een Pak aan Dag | Herdenking bij het Monument op de Schietbaan Berkum

Internationale Dag van de Sceptici

Moet je een scepticus zijn om een Internationale Dag van de Sceptici te lanceren? Nee dat geloof ik niet. Maar ik ging wel twijfelen. Na wat speurwerk bleek namelijk dat er niet 1, niet 2 maar 3 data zijn voor de Internationale Dag van de Sceptici. Dat zijn: ieder eerste vrijdag de 13e van het jaar (dit jaar op 13 augustus), op 13 oktober en op 13 januari. Het lijkt haast wel of de bedenker ging twijfelen wat de juiste datum voor Internationale Dag van de Sceptici is. Apart toch?

Wanneer behoor je tot de club der sceptici?

Een scepticus is een aanhanger van het scepticisme (twijfelzucht). Dat is een richting in de wijsbegeerte die de twijfel als beginsel van het menselijk denken beschouwt. Dus eigenlijk ben je een twijfelaar. Niet of je een broodje ham of kaas moeten nemen, dat is gewoon niet kunnen kiezen. Sceptisch zijn wil zeggen dat je iets in twijfel trekt. Achterdochtig zijn, dat klinkt wel een beetje negatief. Eigenlijk kun je stellen dat je niet alles gelooft wat je verteld wordt. Dus de coronawappies die behoren tot de club der sceptici in mijn ogen. Ikzelf ben ook vaak sceptisch. Graag vind ik zelf de antwoorden. Of ben je dan geen scepticus?

Géén BH-dag

Oktober is Borstkankermaand en op 13 oktober is het Géén BH Dag. Een dag, zoals de naam ook al doet vermoeden, waarop vrouwen géén BH dragen. De eerste Géén BH Dag was in 2011, in het leven geroepen om landelijke aandacht te trekken. Nou dat lukt wel aardig als je aankondigt om geen BH aan te trekken. Tenminste bij vrouwen, als mannen zeggen dat ze géén bh aantrekken is dat niet heel erg schokkend. Toch? Alhoewel.

Borstkankerscreening

Het doel van deze dag: vrouwen laten beseffen dat borstkankerscreening belangrijk is. Net zo als het herkennen van de symptomen van borstkanker en dat het belangrijk is om regelmatig zelf je borsten te onderzoeken. Want borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Op volksgezondheidenzorg.info kun je veel cijfers terug vinden, zo ook de cijfers over sterfte door borstkanker. Heb even de cijfers van 2020 opgezocht: 3.058 vrouwen en 22 mannen overleden aan borstkanker. Hoeveel nieuwe gevallen? Vorig jaar bedroeg het aantal nieuw gediagnosticeerde gevallen van een invasieve vorm van borstkanker 1,5 per 1.000 vrouwen. Dit komt overeen met ongeveer 13.000 nieuwe gevallen.

Wereld Kunstmest Dag

Global Fertilizer Day wordt jaarlijks op 13 oktober gevierd. Waarom? Omdat op 13 oktober 1908
Fritz Haber en Carl Bosch hun ammoniakproces patenteerden (synthese van ammoniak uit lucht). Tegenwoordig staat dit bekend als het Haber-Boschproces, het belangrijkste industriële proces voor de productie van ammoniak.

Het Haber-Boschproces was belangrijk omdat het inging op twee heel verschillende problemen die zich aan het begin van de 20e eeuw voordeden. Er was meer vaste stikstof (stikstofverbindingen) als meststof nodig; vooral voor granen vanwege t. Het tweede probleem was een militaire; toegenomen vraag naar salpeterzuur voor het vervaardigen van granaten. Aan deze toegenomen vraag naar salpeterzuur kon worden voldaan door ammoniak te oxideren tot salpeterzuur met behulp van zuurstofgas, met behulp van het Ostwaldproces, maar de voorraden ammoniak uit gasfabrieken en cokesproductie waren beperkt.

Vergeet niet stil te staan bij de herdenking en 4 internationale dagen:

Deel dit bericht