vuurwerkramp

13 mei – Vuurwerkramp Enschede | Dag van de Receptioniste | Hummusdag | Cocktail Dag | Annie M.G. Schmidt-week

Vuurwerkramp Enschede

Vandaag is het twintig jaar geleden dat om 15.25 uur de vuurwerkramp in Enschede plaatsvond. Midden in een woonwijk in Enschede stond een met vuurwerk gevulde opslagruimte van het bedrijf S.E. Fireworks. En die opslagruimte vatte vlam. Wat daarna volgde was echt verschrikkelijk. De beelden staan nog op mijn netvlies. Door brand en explosies vielen 23 doden (waaronder vier brandweermannen), ongeveer 950 mensen raakten gewond en 200 woningen werden in zijn geheel vernield. De wijk Roombeek werd compleet verwoest.

Herdenking Vuurwerkramp Enschede

Na jaren van sober herdenken zou dit jaar het groots worden aangepakt maar vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus kan dat niet doorgaan. Wat wel mag:

 • in Enschede mogen de vlaggen vandaag de hele dag halfstok hangen
 • vanaf 15.25 luiden alle kerken hun kerkklokken
 • Burgemeester en de voorzitter van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp leggen een krans bij het monument op de Lasonderbleek in de wijk Roombeek
 • iedereen mag daar en bij het kindermonument de hele dag bloemen leggen (op gepaste afstand)

Dag van de Receptioniste

Sinds 1991 wordt de tweede woensdag in mei gereserveerd voor het vieren van National Receptionists’ Day. Zoals je al zult vermoeden komt ook deze dag overwaaien uit de VS. Het idee achter Dag van de Receptioniste is om receptionisten meer erkenning en waardering te geven. Dag van de Receptioniste wordt onder meer gevierd in de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland.

Nederland heeft deze dag ook omarmt. Terecht, want per slot van rekening zijn de receptionisten vaak het eerste aanspreekpunt van een bedrijf. Je weet het, een eerste indruk kun je maar één keer maken en die indruk bepaalt of je een klant wint of verliest!

Internationale Hummusdag

International Hummus Day werd in 2012 voor het eerst bedacht en gelanceerd door Ben Lang en Miriam Young, bekend van de Facebook-pagina Peace, love, Israël. In slechts enkele jaren is deze dag uitgegroeid tot een dag die wereldwijd wordt gevierd. Ook in Nederland!

Hoe vier je de internationale puree van kikkererwten dag?

Volgens hummusday.com als volgt: eet hummus voor ontbijt, lunch of diner. Of ga naar een zaak toe waar je hummus geserveerd krijgt.

 • neem deel aan een evenement op Hummus Day
 • gebruik hashtag #hummusday op Twitter en/of Instagram
 • like de Hummus Day Facebook-pagina
 • word lid van de Hummus Day Facebook-groep

Wereld Cocktail Dag

Cocktail (noun): An alcoholic drink consisting of a spirit or several spirits mixed with other ingredients, such as fruit juice, lemonade, or cream.”

Deze omschrijving van het “cocktail” werd op 13 mei 1806 voor het eerst omschreven in het tijdschrift The Balance and Columbian Repository. En dat moeten we natuurlijk uitgebreid vieren met het drinken van één of meer cocktails. Maar welke? Afgelopen januari publiceerde het blad Drinks International een lijst van ‘s werelds best verkopende cocktails. Gerenommeerde barmannen en -vrouwen uit 38 landen hebben hun 10 best verkopende cocktails doorgeven.

En wat blijkt? Ondanks dat elk jaar de meest fancy cocktails worden bedacht blijkt de top 3 niet erg verrassend.

 1. The Old Fashioned
 2. Negroni
 3. Whiskey Sour

Annie M.G. Schmidt-week (13-23 mei)

Vandaag is de eerste dag van de 10 dagen durende Annie M.G. Schmidt-week. Dat is ook wel wat ze minimaal verdient, een dikke week lang aandacht voor haar oeuvre. Voor degenen die het niet weten 20 mei is de geboortedag van Annie. Haar geboortedag werd uitgeroepen tot de Annie M.G. Schmidt-dag. Saillant detail: een dag naar haar 84ste verjaardag overleed Annie M.G. Schmidt.

Rondom haar geboortedag wordt altijd de Annie M.G. Schmidt-week georganiseerd met ieder jaar een ander thema. In 2020 is het thema “Miauw”. Voor het onderwijs zijn speciale lessuggesties en materialen beschikbaar. Normaliter vinden gedurende de Annie M.G. Schmidt-week activiteiten plaats in boekhandels, bibliotheken én op school. Dat zal door het coronavirus nu anders zijn.

Annie M.G. Schmidtlezing en Annie M.G. Schmidtprijs

Laten we met het slechte nieuws beginnen. De 21e Annie M.G. Schmidtlezing die Koos Meinderts vanavond in het Kinderboekenmuseum in Den Haag zou houden gaat in verband met de coronamaatregelen niet door. Koos Meinderts krijgt in 2021 een nieuwe kans.

De Annie M.G. Schmidt-prijs

Is een initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur. Het is een onderscheiding voor het beste Nederlandstalige oorspronkelijke theaterlied uit het voorgaande seizoen dat is uitgevoerd in een Nederlands theater. De prijswinnaar van dit jaar werd vorig jaar ook genomineerd, natuurlijk wel met een ander lied. Dit jaar heeft hij gewonnen! De winnaar is (tromgeroffel): Alex Klaasen met het Lied Gewoon Opnieuw uit Showponies. Jurrian van Dongen schreef de tekst van het lied en Peter van de Witte componeerde de muziek.

Deel dit bericht