13 december – Santa Lucia – Luciafeest

Santa Lucia is een typisch Zweeds traditie die ontstaan is in Middeleeuwen. In Zweden markeert het Luciafeest, het lichtfeest, het begin van de kerstperiode. De traditie in Zweden is dat er vroeg in de morgen meisjes in witte kleding met een rode sjerp en met kaarsjes op hun hoofd het gezin en ouderen wekken en eten brengen.

13 december, Luciafeest.

In mij werkzame leven heb ik onder andere gewerkt bij IKEA Eindhoven. En elk jaar op 13 december werd het Luciafeest daar ook gevierd voor bezoekers en medewerkers. Je voelt hem al aankomen …..samen met een collegaatje werd ik “uitverkoren” om een Lucia te zijn. Compleet in een witte soepjurk met rode sjerp en kaarsjes op het hoofd. ’s Morgenvroeg stonden we al klaar bij de personeelsingang hangend boven een grote dampende ketel met chocolademelk. Vrolijk Santa Lucia liedjes te zingen. Of in ieder geval een poging tot. Het “hoogtepunt” was het moment dat we door de winkel liepen om koekjes uit te delen aan de klanten.

Het tweede jaar pakten we het anders aan, in de ketel met chocolademelk ging nu ook behoorlijk wat alcohol. Al hangend boven die ketel, de dampen inhalerend, werden wij natuurlijk steeds vrolijker. Onze collega’s vonden de chocolademelk lekker, zo lekker dat we voor een tweede keer inschonken. De ronde door winkel was ook lang niet zo erg als het eerste jaar. Diverse jaren hebben mijn collegaatje en ik Lucia gespeeld, tot volle tevredenheid van onze collega’s, ze keken uit naar de chocolademelk.

Behalve in Zweden wordt het Luciafeest ook in Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland gevierd. Ook in Italië en Kroatië wordt de naamdag van Sint Lucia, in andere vorm, gevierd.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.