12 september – Open Monumentendag(en) | Dag van de Vrijmetselarij | Internationale dag van de Zuid-Zuid samenwerking

Er is vandaag zoveel te vertellen over de “dagen van” “week van” “ weekend van” dat ik besloten heb om de blog in 2 delen te splitsen. Dit is deel 1.
In deel 2 gaat het over: Wereld EHBO Dag | Week van de Smaak | Weekend van het Varken

Open Monumentendag(en); thema Kunst & Ambacht.

Sinds 1987 kennen wij in Nederland de Open Monumentendag(en). Het doel van deze dag(en) is tweeledig: 1) publiek kennis laten maken met hun culturele erfgoed en 2) monumentenzorg onder de aandacht brengen. (onderhoud en restauraties kosten veel geld!)
Wellicht is het vandaag een prima dag om een donatie voor de Stichting Monumentenzorg te overwegen.

Dit evenement is uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen in Nederland. En dat is niet vreemd eigenlijk, duizenden monumenten zijn dit weekend gratis toegankelijk. Buiten dat je gratis een monument kunt bezichtigen worden er ook diverse leuke en interessante activiteiten georganiseerd, van programma’s voor jongeren tot speciale fietsroutes. Als je hier klikt kom je uit op de zoekpagina van www.openmonumentendag.nl.

Je kunt trouwens de deelnemers aan de Open Monumentdag(en) herkennen aan de speciale Open Monumentendag-vlag.

Dag van de Vrijmetselarij

Over het onderwerp “vrijmetselarij” kan ik op mijn gemak een hele blog vullen maar om nu 3 blogs te gaan schrijven voor alleen 12 september gaat me net iets te ver. Misschien volgend jaar 😉

Vrijmetselarij….is het een sekte of gewoon een club mensen die dezelfde gedachtegoed hebben?
Kom alles te weten over de vrijmetselarij tijdens de Dag van de Vrijmetselarij. De deuren van alle vrijmetselaarsloges staan wagenwijd open en de broeders en zusters staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Nieuwsgierig? Klik hier en zie of er bij jou in de buurt een vrijmetselaarsloge open is.

Dag van de Vrijmetselarij valt altijd samen met Open Monumentendag(en) en delen (bijna) hetzelfde thema: Ambacht en Kunst……en inspiratie.

Wat is Zuid-Zuid samenwerking?

De rijke landen (“het Noorden”) geven tradiotionele ontwikkelingshulp door het geven van geld en kennis aan arme landen (“het Zuiden”), dit wordt de Noord-Zuid samenwerking genoemd. Het “wij-zullen-u-wel-helpen” principe.
De Zuid-Zuid samenwerking heeft een compleet andere insteek, de landen zien elkaar als gelijkwaardige ontwikkelinspartners die samenwerken in solidariteit. Oplossingen en constructieve ideëen uitwisselen, voor bijvoorbeeld honger- en armoede-bestrijding, uit zelf eerdere opgedane ervaringen. Bhutan leerden Costa Rica de voordelen van Bhutaanse rode rijst en Costa Rica op haar beurt introduceerde de biologische ananas in Benin.

Vandaag in Amsterdam ( Damrak ) de “Red de Zorg” demonstratie, start: 12:00 uur (verzamelen 11:00 uur) .

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.