12 maart – Internationale Dag tegen Internetcensuur

Dag tegen Internetcensuur

12 maart staat sinds 2008 in de “dagen van” agenda genoteerd als de Internationale Dag tegen Internetcensuur (World Day Against Cyber Censorship). Het waren de Reporters Without Borders en Amnesty International die met deze internationale dag de aandacht wilden vestigen op internetcensuur. En het zijn niet alleen China, Noord-Korea of Turkije waar internetcensuur dagelijkse kost is. Zelfs in Nederland hebben we hiermee te maken.

Internetcensuur in Nederland

Grote internetbedrijven zoals Google en Facebook bepalen ook in ons land wat je wel en niet te zien en te lezen krijgt. Zo krijg je van deze bedrijven reclame voorgeschoteld, die volgens hen, helemaal voldoen aan jouw voorkeuren maar daar blijft het niet bij. Dit gebeurt ook met nieuwsberichten, je wordt een bepaalde richting opgestuurd omdat je nooit iets voorgeschoteld krijgt die afwijkt van je (voorkeur) mening.

En of dat nu allemaal wel zo wenselijk is? Wat het resultaat is hebben we aan de afgelopen verkiezingen in Amerika kunnen zien. Daar werd via Facebook Trump gepresenteerd als dé beste presidentskandidaat, en nu zit die blonde schofferende narcist achter de knoppen. En als het tegenzit kan ook in Nederland een blonde schofferende narcist de winnaar worden van de Tweede Kamerverkiezingen.

ProtonMail en Amnesty International

Eerst maar uitleggen wat en wie ProtonMail is; dit is een nieuwe extra veilige emaildienst ontwikkelt door de Europese Raad voor Kernonderzoek (CERN). De gebruikers van ProtonMail worden door middel van eind-tot-eind-encryptie en zelfvernietiging van serverbestanden beschermd tegen allerlei digitaal onheil. Ideaal dus voor journalisten, dissidenten, activisten en privacy bewuste dagelijkse gebruikers.

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Internetcensuur hebben ProtonMail en Amnesty International de krachten gebundeld. Alle 2.000.000 gebruikers van ProtonMail krijgen vandaag bericht van Amnesty International over het onderwerp internetcensuur en de loginpagina van ProtonMail heeft een gele banner bovenaan staan als homoage aan de internationale dag.

Als je benieuwd bent naar het gezamenlijk persbericht van Amnesty International en ProtonMail klik hier.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen internetcensuur?

Er zijn vele stappen die je kunt nemen om jezelf online te beschermen tegen internetcensuur en surveillance. Hier onder staan er drie:

1. Gebruik sterke en verschillende wachtwoorden

Wachtwoorden zijn de eerste verdedigingslinie tegen onrechtmatige toegang tot je computer en hoe sterker het wachtwoord hoe beter je computer is beveiligd tegen hackers en schadelijke software is. Wil je meer informatie over hoe je een sterk wachtwoord maakt, klik hier.

2. Stel een twee factor authenticatie in

Twee factor authenticatie is een extra stap tijdens het inloggen en wordt gebruikt in applicaties tijdens de authenticatie proces bovenop de normale authenticatie. Met andere woorden, niet alleen maar een gebruikersnaam en/of mail met het wachtwoord als authenticatie maar bijvoorbeeld als extra stap een unieke code die je via een SMS bericht of WhatsApp ontvangt. Hierdoor zou je beter beveiligd moeten zijn tegen kwaadwillende, zoals hackers of de overheid.

3. Gebruik een https verbinding

Bij gebruik van Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS) worden de data tussen een browser (bijvoorbeeld Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer) en een webserver versleuteld (encrypted) verstuurd. Daarmee worden deze data onleesbaar voor derden.

Voor meer informatie over praktische oplossingen om je te beschermen tegen internetcensuur, klik hier.

Deel dit bericht

Een gedachte over “12 maart – Internationale Dag tegen Internetcensuur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.