12 juli – Dag van het Texelse Schaap | Internationale Rozenconcours | Malala Dag

Dag van het Texelse Schaap

Ben je toevallig vandaag op Texel? Ga dan richting Den Hoorn, daar wordt vandaag naast de kerk de Dag van het Texelse Schaap gevierd! (bij slecht weer op de Novalishoeve)Tijdens de Dag van het Texelse Schaap kun je van 10.30 tot 17.00 doorlopend demonstraties en activiteiten bijwonen, zoals: schapen scheren, hoefbekappen, wedstrijd schapenmelken, spinnen en woltrappen kun je verschillende schapenrassen bewonderen en zien hoe schapen worden geschoren en een lam wordt uitgebeend. Je kunt een ‘boerenommetje’ maken en daarnaast is er van alles te koop dat met schapen te maken heeft. Heb jij plots ook zo’n zin in een overheerlijk Texels schapenijsje?

Internationale Rozenconcours

Vandaag wordt door de gemeente Den Haag/Scheveningen het Internationale Rozenconcours in Westbroekpark georganiseerd. Het Internationale Rozenconcours is onderdeel van een serie concoursen die in heel Europa plaatsvinden. Tijdens een concours worden de rozen door een vakjury gekeurd op als kleur, bloei- en groeiwijze. De rozen worden onverdeeld in vijf categorieën en in iedere categorie kan een roos worden onderscheiden met goud, zilver of brons. De roos met het hoogste aantal punten krijgt de “Gouden Roos van de stad ’s-Gravenhage”.

Malala Dag

Op 11-jarige leeftijd begon de toen nog niet zo bekende Pakistaanse Malala een blog op de website van de BBC. Ze schreef over het Talibangeweld, de schendingen van mensenrechten en het feit dat meisjes niet naar school mochten in de Swat vallei. De Taliban was niet zo heel gelukkig dat zij daar ruchtbaarheid aangaf en op kwam voor het recht op onderwijs voor meisjes. Als direct gevolg daarvan werd ze op 15-jarige leeftijd door een Talibanstrijder in haar hoofd en hals geschoten. Met deze moordslag gaf de Taliban een duidelijk boodschap af: Pakistaanse meisjes die dromen van een opleiding zijn hun leven niet zeker.

Hoe anders loopt het. Malala overleeft de aanslag en wordt wereldnieuws. Ze werd naar het veilige Engeland gebracht waar ze werd geopereerd en verbleef om te herstellen. Daarna? Ze werd de jongste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en de jongste VN-boodschapper van de Vrede. Als de Taliban dat allemaal van te voren had geweten……..maar tis zoals mijn oma altijd zei: Van aachter kiek ie de koe in het gat. 😉

Boeken en pennen

Aangegrepen door het incident riep een maand later de toenmalige secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, 10 november 2012 uit tot Malala Day. Hiermee wilde hij laten zien dat de VN de strijd van Malala ondersteunde en wilde aandacht vragen voor de 57 miljoen kinderen die geen toegang tot het basisonderwijs hebben. Hiermee werd Malala ongewild het wereldwijde symbool van de strijd dat ieder kind toegang moet krijgen tot (basis)onderwijs. Enkele jaren later werd Malala Dag verzet naar haar geboortedag.

Malala Fund

Het Malala Fonds, dat zij in 2013 oprichtte, wil de vicieuze armoedecirkel doorbreken en zet zich in dat overal ter wereld meisjes 12 jaar lang goed onderwijs kunnen volgen opdat ze een goede toekomst voor zichzelf kunnen opbouwen. Het fonds investeert ook in mensen en organisaties die zich inzetten om meisjes kansen te bieden om voortgezet onderwijs te volgen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.