12 augustus – Internationale Dag van de Jeugd | Wereld Olifantendag | Sandwichkind-dag

Internationale Dag van de Jeugd

Er lopen momenteel 1,8 miljard jonge mensen tussen de 10 en 24 jaar rond op deze wereld. De wereld is nog nooit zo jong geweest als nu en het wordt elke dag jonger. Helaas leeft 1 op de 10 van deze kinderen in conflictgebieden en 24 miljoen van hen gaan of kunnen niet naar school. Politieke instabiliteit, uitdagingen op de arbeidsmarkt en beperkte ruimte voor politieke en maatschappelijke participatie hebben geleid tot een toenemende isolatie van onze jeugd in samenlevingen. De ontwikkeling van elke samenleving hangt af van hoe goed de jeugd wordt ondersteund en voor gezorgd wordt. Ze zijn wel de ambassadeurs van de positieve verandering en dat is essentieel als je op alle punten die vermeld staan in de 2030 Agenda for Sustainable Development vooruitgang wilt boeken.

“Safe Spaces for Youth”

Het thema van dit jaar benadrukt dat voor de ontwikkeling van de jeugd het belangrijk is dat zij de beschikking heeft over veilige (openbare) ruimtes waar zij bijvoorbeeld kunnen sporten of zich kunnen oriënteren op de maatschappij. Waar jongeren van verschillende rassen / etniciteit, geslacht, religieuze overtuiging of culturele achtergrond samen zijn zonder zich geïntimideerd te voelen vrijelijk kunnen zijn wie ze zijn.

Wereld Olifantendag

Wereld Olifantendag is in het leven geroepen door de “Elephant Reintroduction Foundation”. Het is een dag waarop zorgen worden geuit over het voortbestaan van de olifant. Een dag waarop kennis wordt gedeeld en naar oplossingen wordt gezocht om olifanten, of ze nu in het wild of in gevangenschap leven, een beter leven te geven. En stellen we ons vragen zoals: “hoe stoppen we stropers, wat kunnen we doen tegen ontbossing en de illegale ivoorhandel, dat soort werk”.

Het grootste landzoogdier ter wereld verdient niets minder dag een eigen dag. Het machtige beest, met de magnifieke slurf, wordt gelukkig nog niet zo bedreigd als de tijger of de neushoorn. Maar om nou te zeggen dat het goed gaat met de olifant….

Als je begaan bent met het welzijn en het voortbestaan van de olifant dan is Wereld Olifantendag bij uitstek dé dag om in actie te komen. Op de website worldelephantday.org kun je op verschillende manieren je steentje bijdragen voor een wereld die olifanten, wilde dieren en hun leefgebied beschermt.

Sandwichkind-dag

Voor alle kinderen die in het gezin het beleg tussen twee boterhammen zijn is dit de dag waarop je hebt zitten wachten. Want, als ik alle artikelen gevonden op het internet mag geloven, dan voel jij je als het middelste kind je verloren. Je bent de grote verliezer in de strijd om de aandacht. Je kan zelfs lijden aan het Middelste Kind Syndroom. Gooi alle onzin onderzoeken naast je neer want laten we eerlijk zijn; wat maakt die twee kale boterhammen tot een overheerlijke sandwich? Precies! Het beleg tussen twee bammen!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.