13 augustus – Internationale Linkshandigendag

Internationale Linkshandigendag

Sinds 1976 bestaat de Internationale Dag voor Linkshandigen, ook wel de linkshandigendag genoemd. Er werd voor 13 augustus gekozen omdat die dag in het jaar 1976 op een vrijdag viel. Dubbel ongeluk of dubbel geluk? In ieder geval op Linkshandigendag wordt extra aandacht gevraagd voor alle dagelijkse ongemakken waar wij, ja ook ik, als linkshandigen in een rechtshandige wereld soms letterlijk tegen aanlopen.

Linkshandigen zijn sterk in de minderheid, slechts één tiende van de totale wereldbevolking heeft de linkerhand als voorkeurshand. En dan hebben we nog het geografische aspect. Het maakt klaarblijkelijk uit waar je woont. In Canada is ongeveer 13% linkshandig, in Japan slechts 0,7%. Op het Europese continent schijnen de Belgen en de Nederlanders de meeste linkshandigen inwoners te hebben.  (bron: wibnet.nl)

Hoe linkshandigheid je leven beïnvloed

Linkshandigheid beïnvloed je leven, overal waar je komt loop je letterlijk en soms figuurlijk tegen problemen aan omdat alles is gebaseerd op een rechtshandige wereld. Bij alle apparaten zitten de knopjes nét aan de verkeerde kant, de kartels van een plastic mes zitten verkeerd, de blikkenopener is niet te hanteren net zoals de schaar en wat dacht je van de ergonomische computermuis? Is leuk als je rechtshandig bent maar een linkshandige kan het net zo goed meteen de prullenbak ingooien. Wat een ondingen! Met autorijden daarentegen vind ik het wel fijn om links te zijn, schakelen doe je met rechts dus ik kan mijn dominante hand aan het stuur houden. Veel veiliger!

Waar nadelen zijn, zijn ook voordelen. Zo hebben sporters voordeel bij hun linkshandigheid, en er wordt beweerd dat een linkshandige een creatiever brein heeft omdat de rechter hersenhelft beter is ontwikkeld. Ben je net zoals ik ook nog ééns linksbenig en je houdt van voetballen? Dan wordt de kans op selectie in Nederlandse nationale voetbalteam vergroot. Een dingetje waar je dan wel rekening mee moet houden is dat je wel moet kunnen voetballen. Linksbenig zijn is niet doorslaggevend in de uiteindelijke selectiekeuze, je talent wel. (bron:.knvb.nl)

Op de website van Platform Handschriftontwikkeling staan onder andere enkele interessante artikelen over de invloed van linkshandigheid op het handschrift.

Linkshandig én linksbenig

Ik ben zoals je noemt een echte lefty. Waarom een “echte”? Omdat mijn voorkeurshand links is en mijn voorkeursbeen/voet ook links is. In mijn sportieve periode had ik toch best veel voordeel van mijn links zijn. Met tennissen, voetballen of korfballen bleken mijn tegenstanders het lastig te hebben met mijn links zijn. Je hebt zeker in het begin het voordeel van het verrassingseffect.

Waar ik persoonlijk veel problemen mee had was schaatsen. Ga naar een willekeurige schaatsbaan en iedereen schaats linksom. Zo onlogisch! Een linksbenige zoals ik vind het veel logischer om rechtsom te schaatsen. Maar ja, je bent in de minderheid dus moet je je aanpassen.

Steppen

Maar dat is niet het enige waar ik veel problemen mee had. In de jaren negentig ben ik ooit eens aan een cursus steppen begonnen. Nee, niet steppen op een step maar steppen als cardio oefening. Het is de bedoeling dat je de oefeningen die de instructrice voordoet nadoet. Vol goede moed begonnen maar wat vond ik het lastig, alle oefeningen begonnen met rechts. Tegen de tijd dat mijn linkse brein door had hoe ik de oefening moest doen liep ik alweer achter. En laat ik het ook maar eerlijk vertellen, regelmatig lag ik op de grond omdat ik van de step afdonderde. Tja….

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.