afbeelding versterkt hamster dag

12 april – Wereld Hamster Dag | Internationale dag van de Ruimtevaart | Nationale Dropdag | Internationale Dag voor Straatkinderen | Week van het Jonge Kind | Week van de Slager

Wereld Hamster Dag

Vaak wordt er voor een “dag van” teruggegrepen naar een datum die betekenisvol is voor het lijdend voorwerp. De verklaring waarom voor 12 april is gekozen is deze: het verhaal gaat rond dat op (of in de buurt van) 12 april 1839 de Britse zoöloog en curator van de London Zoological Society George Robert Waterhouse een nieuw diersoort presenteerde. Dit “nieuwe diersoort” was een hamster uit Aleppo, Syrië. Echter, George Robert Waterhouse was niet de ontdekker van de hamster. Die eer gaat naar de gebroeders Russel. Zij zijn verantwoordelijk voor de vroegst bekende publicatie (1797) die de Syrische hamster beschrijft. Dat stond in de tweede editie van The Natural History of Aleppo. Tot zover de ontdekking van de hamster.

(bron: maniform.com)

Nationale Dropdag

Dankzij Licorice International, een Amerikaanse drop fabrikant, kennen we sinds 2004 de Nationale Dropdag. Op deze dag wordt in verschillende landen de uitvinding van het “zwarte goud” gevierd. Wist je dat de lekkerste drop uit Finland komt? Merknaam? Panda! Wil je deze dag ook vieren dan geef je vandaag zoethout en/of drop als geschenk aan je vrienden en/of familie. Ik wens u allen een smakelijke Dropdag!

Is drop typisch Nederlands?

Deze vraag moet ik ontkennend beantwoorden! Ook al eten we in Nederland de meeste drop ter wereld en is Nederland eveneens de grootste producent van drop toch is het géén Nederlandse uitvinding. De eer gaat naar de Italiaan Giorgio Amarelli, hij was degene die er in 1731 in slaagde om het sap uit de zoethoutwortel (glycyrrhiza glabra) tot drop te verwerken. Vandaag de dag zijn de “Amarelli” (blikjes met laurierdrop) niet meer weg te denken uit de Italiaanse tabakswinkels.

Internationale dag van de Ruimtevaart

In 2011 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 12 april uit tot International Day of Human Space Flight. Waarom specifiek vandaag? Op 12 april 1961was de eerste bemande ruimtevlucht, uitgevoerd door de Rus Yuri Gagarin. Dit verbaasden en beangstigden de rest van de wereld; bezien in het licht van die tijd was dat zeker terecht, het was per slot van rekening het tijdperk van de Koude Oorlog (1945-1991). Maar deze historische gebeurtenis opende wel de weg voor verkenning van de ruimte ten behoeve van de hele mensheid.

Ruimteverkenning en satelliet technologie was een belangrijk onderdeel van de culturele en technologische machtsstrijd tussen de V.S. en de USSR die toen gaande was. De winnaar van de ruimtewedloop was superieur ten aanzien van de andere natie, zo keek men er toen naar.

Dag van de Kosmonauten

In Rusland is 12 april al heel lang Dag van de Kosmonauten. Ieder jaar worden bij het graf van Yuri Gagarin bij het Kremlin op 12 april kransen gelegd door kosmonauten. Vandaag herdenkt de Verenigde Naties dat 59 jaar geleden de eerste bemande ruimtevlucht plaats vond. Niet alleen de eerste man maar ook de eerste vrouw in de ruimte (16 juni 1963) kwam uit de Sovjet-Unie, haar naam is Valentina Teresjkova.

Internationale Dag voor Straatkinderen

Het initiatief voor de Internationale Dag voor Straatkinderen is ontstaan in 2011 en initiator is International Consortium for Street Children. Sinds 2012 wordt deze wereldwijd gevierd. De initiator wil regeringen en individuen bijeenbrengen om gezamenlijk ervoor te zorgen dat hun rechten worden beschermd, ongeacht wie ze zijn en waar ze leven, vooral in de COVID-19-pandemie. Dit jaar ligt net zoals de voorgaande jaren de focus op de kinderrechten van de straatkinderen. Rechten die ze vaak niet hebben. Zoals bijvoorbeeld toegang tot de gezondheidszorg of het justitiële apparaat.

Hoe kan dit veranderen? Via het stappenplan:

1. gelijkheid → erken dat straatkinderen dezelfde rechten hebben als iedereen
2. bescherming → behoed straatkinderen voor geweld en misbruik en zorg dat straatkinderen aangifte kunnen doen
3. toegang → zorg ervoor dat straatkinderen dezelfde basisvoorzieningen hebben als elk ander kind, zoals gezondheidszorg en onderwijs
4. bedenk nieuwe oplossingen → zorg voor gespecialiseerde voorzieningen en kansen die aansluiten bij de behoeften en talenten van straatkinderen

Vandaag wordt het startsein gegeven voor de onderstaande weken:

Deel dit bericht