afbeelding versterkt gezondheid en rechten voor moeders

11 april – Internationale dag voor de Gezondheid en Rechten van Moeders | Dag van de Goede Daad | Wereld Parkinson Dag | Internationale Louie Louie dag | Internationale Herdenkingsdag bevrijding van Naziconcentratiekampen | Feest van de Goddelijke Barmhartigheid | Hartweek

Dag voor de Gezondheid en Rechten van Moeders

Het idee achter Internationale dag voor de Gezondheid en Rechten van Moeders is dat waar ook ter wereld iedere vrouw toegang heeft tot geïntegreerde kraamzorg. Ondanks aanzienlijke vooruitgang is het nog verre van optimaal: elke dag sterven meer dan 800 vrouwen en meisjes tijdens de zwangerschap en bevalling. Miljoenen mensen hebben nog steeds geen toegang tot kwaliteitsgezondheidszorg. En voor meisjes van 15 tot 19 jaar zijn complicaties tijdens zwangerschap en bevalling de belangrijkste doodsoorzaak. En het trieste is dat bijna 98% van die sterfgevallen kunnen worden voorkomen mits meer mensen zich bewust zouden zijn van de uitdagingen waarmee vrouwen worden geconfronteerd.

Hoe verbeter je de gezondheid en rechten van moeders?

Om de gezondheid en rechten van moeders wereldwijd te verbeteren zijn er drie obstakels die weg genomen dienen te worden. En dat zijn: gebrek aan vervoer, -onderwijs en -voorraden. Zal elk obstakel kort aanstippen.

  • vervoer: het is algemeen bekend dat moeders grote risico’s lopen wanneer ze door de afstand en het gebrek aan vervoer geen toegang hebben tot bekwame zorgverleners en dito voorzieningen.
  • onderwijs: voorlichting over hoe je lichaam werkt is een belangrijk instrument in het op tijd herkennen van je eigen gezondheidsproblemen. Tis tevens een hulpmiddel voor wat je er eventueel zelf aan kan doen.
  • voorraden: wanneer een kliniek of ziekenhuis de basisbenodigdheden, zoals stroom en medicijnen, mist dan kun je de meest bekwame, medelevende zorgverleners hebben maar dan nog loopt het fout af.

Dag van de Goede Daad

Op initiatief van zakenvrouw en filantroop Shari Arison werd in 2007 door Ruach Tova (NGO), een onderdeel van The Ted Arison Family Foundation, de eerste Dag van de Goede Daad georganiseerd. “Ik geloof dat als mensen elkaar geen kwaad doen, niet zullen kwaadspreken en een goede daad verrichten, de cirkels van goedheid in de wereld zullen groeien”, zegt de Amerikaans-Israëlische Shari Arison. Good Deeds Day wordt omarmd door jou en mij, maar ook door schoolkinderen, studenten, soldaten en werknemers van veel bedrijven.

Dag van de Goede Daad is de belangrijkste dag geworden om vrijwilligerswerk te doen en anderen te helpen. Vandaag draait het om iets belangeloos voor een ander te doen. Eigenlijk kunnen we stellen dat sinds de uitbraak van het corona-virus we overstelpt worden met acties om andere mensen te helpen.

Kleine moeite, groot verschil

Ik probeer elke dag een goede daad te doen. Dat kan heel klein zijn, zoals goede dag tegen een voorbijganger zeggen tot iemand belangeloos helpen met verhuizen. Dat laatste is voor mij geen optie maar gebruik ik meer als voorbeeld. Tijdens de corona-pandemie vliegen de goede daden ons om de oren. Landelijk worden er allerlei prachtige activiteiten uitgerold om ouderen, mensen in quarantaine en de eenzame onder ons te helpen. Je kan ook een taart of muffins bakken en die delen met je naaste buurtjes, boodschappen doen voor een nog niet gevaccineerde met onderliggend lijden, grasmaaien bij iemand die in quarantaine zit. Als je dat niet wilt dan kan je altijd nog iemand voorlaten gaan in de rij van de kassa. Het zijn de kleine dingen die het doen.

Welke dagen en week staan vandaag ook in de agenda?

Deel dit bericht