afbeelding versterkt Planten Waarderingsdag

13 april – Internationale Planten Waarderingsdag | Nationale Buitenlesdag | Wereld Rock-‘n-Roll dag | Internationale Wees Vriendelijk Tegen Advocaten dag | Wereld Scrabbledag | Ramadan

Foto’s in banner zijn afkomstig van plantenvrouwtje.

Internationale Planten Waarderingsdag

Stel je eens een wereld zonder planten voor. Mijn bonuszoon zou dan helemaal uit zijn plaat gaan. Planten zijn zijn lust en zijn leven. Hij heeft zelfs een slaapkamer omgetoverd tot een waar kamerplantenparadijs. En hij deelt zijn liefde op Insta. Je kunt hem terugvinden als een bevlogen plantenvrouwtje. Planten hebben nog meer functies dan alleen maar in een bloempot staan. Ze zijn zelfs essentieel voor al het leven op deze aardkloot. Het moderne leven wat wij leiden heeft een keerzijde. Wij produceren op allerlei manieren flinke hoeveelheden chemische troep en giftige fijnstof. Zonder planten hebben we geen goede luchtkwaliteit, hebben we überhaupt geen lucht om in te ademen maar dat terzijde. Planten ruimen al deze stoffen op en zuiveren daarmee de lucht.

Doen planten nog meer?

Ja zeker, planten zijn de bron van ons eten: groente, fruit en vlees! Zonder bomen geen kasten, zonder de katoenplant geen broek, zonder planten geen boeken en tijdschriften. Zelfs sommige medicijnen, voedingssupplementen en parfums komen van planten. Planten worden ook gebruikt om ons huis en de tuin op te vrolijken. Zonder planten ook geen stickies. En daar staan we bij stil op International Plant Appreciation Day.

Nationale Buitenlesdag

De Nationale Buitenlesdag wordt op initiatief van Jantje Beton en IVN natuur educatie georganiseerd. Tijdens de 5e editie op 22 september 2020 gaven 3.200 scholen in heel Nederland buiten les. Bij het schrijven van deze blog op 12 april zag ik dat bijna 2.000 scholen zich hebben aangemeld voor de Nationale Buitenlesdag 2021. Deze 6e editie staat in het teken van de Grote Natuurles. Is buitenles krijgen wel goed voor kinderen? Ja zeker! Buiten dat het leuk is laten de kinderen over de gehele linie betere leerprestaties zien. Uit nieuw onderzoek blijkt dat als het aan de kinderen zelf ligt ze het liefst elke week één dag buitenles willen. Een goed alternatief voor schoolzwemmen?

Wat zijn dan de voordelen van buitenles krijgen?

  • kinderen krijgen meer beweging
  • beweging stimuleert hersenontwikkeling
  • door buitenles betere cognitieve ontwikkeling
  • kinderen kunnen zelf onderzoeken en ervaren
  • het geheugen wordt beter
  • meer afwisseling

Wereld Rock-‘n-Roll dag

Zoals zo veel muziekstijlen is ook de Rock and Roll muziek (en dansstijl) ontstaan in de “zwarte” Amerikaanse wijken. Ik las op Wikipedia dat de term rock-‘n-roll voor het eerst gebruikt werd in het nummer The Camp Meeting Jubilee uit 1916. In dat lied hoor je de tekst: “We’ve been rockin’ an’ rolling in your arms / Rockin’ and rolling in your arms / In the arms of Moses.”

Rhythm and Blues had a baby and somebody named it rock and roll

Deze nieuwe muziekstijl wordt fusionmuziek genoemd; een samensmelting van verschillende muziekstijlen. In het geval van Rock and Roll is dat blues, gospel en countrymuziek. The Blues is ontstaan uit Afrikaanse spirituals en werkliedjes gezongen door de slaven in de Verenigde Staten. Daar is ook een term voor, namelijk Call and Response. Dan roept één persoon een zin of zingt een vraag en de groep reageert in koor, a capella en eventueel begeleid met ritmisch handgeklap of stampende voeten. Een gevleugelde uitspraak van Little Richard, een van de grote vernieuwers in de rockmuziek uit de jaren 50, was: “Rhythm and Blues had a baby and somebody named it rock and roll.

Onderstaande dagen mogen we natuurlijk niet vergeten:

Deel dit bericht