afbeelding versterkt dag van de bemande ruimtevaart

12 april – Internationale dag van de Bemande Ruimtevaart | Heilige Dinsdag | Internationale Wees Vriendelijk Tegen Advocaten dag | Wereld Hamster Dag | Nationale Dropdag | Internationale Dag voor Straatkinderen | Week van de Groene Tuin

Internationale dag van de Bemande Ruimtevaart

De Algemene Vergadering heeft in haar resolutie A/RES/65/271 (7 april 2011) 12 april uitgeroepen tot Internationale Dag van de Bemande Ruimtevaart. Een dag waarop elk jaar op internationaal niveau het begin van het ruimtetijdperk voor de mensheid wordt gevierd. Jaarlijks wordt op de Internationale dag van de Bemande Ruimtevaart stil gestaan bij het feit dat ruimtewetenschap en -technologie een belangrijke bijdrage leveren aan het bereiken van doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en het verhogen van welzijn van de staten en volkeren. En wat niet onbenoemd mag worden in tijde van oorlog, het streven om de ruimte alleen voor vreedzame doeleinden te gebruiken. Zolang het woord streven wordt gebruikt dan is de kans nul dat dit ook daadwerkelijk gebeurd.

Waarom op 12 april de dag van de Bemande Ruimtevaart?

De datum 12 april is van groot historisch belang in de geschiedenis van de ruimtevaart. Want op 12 april 1961 was de eerste bemande ruimtevlucht. De eerste mens die dit huzarenstukje aandurfde (of moest) was de Russische Sovjetpiloot en kosmonaut Joeri Aleksejevitsj Gagarin. Hiermee werd de weg vrijgemaakt voor verkenning van de ruimte. De Russen liepen sowieso voorop in de ruimtevaart. En dat is iets wat de zich superieur voelende Verenigde Staten niet kon verkroppen.

Het begin van de ruimtewedloop

Maar de eerste bemande ruimtevlucht was niet de eerste schok die de VS te verwerken kreeg. In 1957 lanceerde de Sovjet-Unie ook als eerste land een kunstmatige satelliet (Spoetnik in het Russisch) die vervolgens in een baan om de aarde werd gebracht. Dat was al een dreun. Echter de VS ging in datzelfde jaar KO toen de Sovjets in november een ruimtevlucht met een levend wezen in een baan rond de aarde hadden gebracht en hadden volbracht. Helaas overleefde de hond Laika de missie niet. Deze gebeurtenis wordt gezien als het begin van de ruimtewedloop.

Nog meer gebeurtenissen op een rijtje

Valentina Tereshkova was de eerste vrouw die op 16 juni 1963 om de aarde draaide. Neil Armstrong zet op 20 juli 1969 als eerste mens voet op het oppervlak van de maan. En het aanmeren van de Apollo- en Sojoez-ruimtevaartuigen op 17 juli 1975 is de eerste internationale menselijke missie in de ruimte, en bedenk dat de mensheid het afgelopen decennium een multinationale permanente menselijke aanwezigheid in de ruimte heeft behouden aan boord van het internationale ruimtestation.

Welke dagen en week staan er nog meer in de agenda?

Deel dit bericht