afbeelding versterkt Nationale Belletje Trekken dag

11 september – Nationale Belletje Trekken dag | Tour du ALS | Aanslagen op 11 september 2001 | Open Monumentendag | Botterdagen Elburg | Nationale Orgeldag | Dag van de Vrijmetselarij | Weekend van het Varken | Dag van de Boerin

Nationale Belletje Trekken dag

Belletje trekken is vooral populair bij kinderen en jeugdigen en wordt al sinds de negentiende eeuw door kinderen (en soms door volwassenen) gedaan. Meestal rent de dader weg om niet door de bewoner(s) gesnapt te worden. Soms wordt geprobeerd met een voorwerp de deurbel vast te zetten, zodat deze blijft bellen. Een meer gedurfde variant is om na het bellen te blijven wachten tot de deur wordt geopend en pas weg te rennen na de opmerking: “Sorry, ik ben vergeten weg te rennen”, of: “Mijn naam is Jan, zie eens hoe hard ik rennen kan”.

Vroeger, toen ik nog een ondeugend kind was….

Kan hier nu wel een heel mooi verhaal ophangen over dat ik nog nooit van mijn leven aan belletje-trekken heb gedaan maar vroeger, toen er nog geen drempels waren heb óók ik me schuldig gemaakt aan dit onschuldig vermaak. En wat was dat leuk en spannend!

Stel je eens voor…..een redelijke nieuwe woonwijk waarin nog een boerderij met grasland stond. Deze boerderij lag iets lager dan de stoep en dat kwam ons goed uit. Als we op onze buiken gingen liggen kon je ons niet zien. Dus, één voor één kwamen we aan de beurt. Je probeerde zo nonchalant mogelijk richting iemands voordeur te lopen. En toen werd het spannend…..je belde aan en daarna liep je zo snel mogelijk naar de overkant en dook in het gras. Met je hart bonzend in je keel lag je te wachten op een voordeur die openging en daarna met een smak werd dichtgegooid. Ach, vroeguh.

Mijn advies voor Nationale Belletje Trekken dag?

Laat het kind in jezelf vrij, het is Nationale Belletje Trekken dag! Ik daag je uit om mee te doen aan belletje-trek-dag. Doe je mee? Tis dat ik niet meer hard kan wegrennen maar anders wist ik het wel.

Tour du ALS

Net zoals Alpe d’HuZes is Tour du ALS een sponsor-evenement, bij Tour du ALS wordt geld bijeen gebracht om de mogelijkheid te creëren voor verder onderzoek naar de ziekte ALS en om nieuwe medicijnen en/of behandelmethodes te ontwikkelen om deze terminale ziekte te lijf te gaan. Vandaag gaan honderden fietsers, wandelaars en hardlopers individueel of in teamverband de Mont Ventoux 1, 2 of 3 keer beklimmen. De BN’ers Thomas Acda en René Froger doen als fietser mee met Tour du ALS. Met hun deelname hopen ze extra aandacht voor deze dodelijke ziekte te krijgen.

“In 2019 namen ze het speciaal voor dit doel geschreven nummer Vier het leven op, waarop ook gitarist Ad van den Berg en ALS-ambassadeur Candy Dulfer te horen zijn. Een positieve meezinger die dit jaar tijdens de feestelijkheden na afloop, samen met alle deelnemers, medewerkers en supporters live ten gehore zal worden gebracht.”

De aanslagen op 11 september 2001

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat er twee passagiersvliegtuigen de Twin Towers van het World Trade Center in New York City zijn binnen gevlogen. Daar bleef het niet bij die dag. Een ander passagiersvliegtuig was gekaapt en vloog het Pentagon in en het vierde passagierstoestel stortte neer in de buurt van Shanksville (Pennsylvania). Nog steeds als ik de beelden van toen zie kan ik het moeilijk bevatten van wat ik eigenlijk zag. Wolkenkrabbers die als een kaartenhuis in elkaar stortten, overal brand en rook, mensen die uit de wolkenkrabbers sprongen. Het bezorgt me nu nog steeds een unheimisch gevoel.

Het totaal aantal slachtoffers van deze terroristische aanslagen kwam op bijna drieduizend mensen, afkomstig uit meer dan 80 landen. Ingeborg Lariby was de enige Nederlander die omkwam bij de terroristische aanslagen op de WTC-torens.

Open Monumentendag

Sinds 1987 wordt in Nederland het tweede weekend van september gereserveerd voor de Open Monumentendag(en). Sindsdien is Open Monumentendag in Nederland ook uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen. Niet vreemd aangezien duizenden monumenten gratis toegankelijk zijn dit weekend. Tevens worden er bij de monumenten diverse activiteiten georganiseerd; van programma’s voor jongeren tot speciale fietsroutes. Je kunt de deelnemers aan de Open Monumentendagen herkennen aan de speciale Open Monumentendag-vlag.

Er valt nog meer te bezichtigen en te bezoeken dit weekend

Deel dit bericht