afbeelding versterkt nationale ziekendag

12 september – Nationale Ziekendag | Internationale Draai-een-steen-om Dag | Mindfulness Dag | Open Monumentendag (BE) | Internationale Dag van Zuid-Zuid Samenwerking | Duchenne Heroes

Nationale Ziekendag

De Zonnebloem is de initiatiefnemer van Nationale Ziekendag. Zij vragen jaarlijks op de 2e zondag in september (aka Nationale Ziekendag) aan de Nederlanders om extra aandacht te geven aan zieken en gehandicapten in hun leefomgeving. Zoals je wellicht weet kan het wereldje van een (chronisch) zieke of iemand met een beperking soms klein zijn. Dat houdt niet in dat allen per definitie zielige eenzame mensen zijn. Een kleine wereld betekent niet automatisch dat je alleen maar achter de geraniums zit. Maar precies zoals “normale” mensen vinden ook zij aandacht leuk of als iemand op de koffie komt en tijd heeft voor een praatje. Wordt een luisterend oor op prijs gesteld, net zo als dat er samen iets ondernomen wordt. Aangezien ik ook tot de doelgroep van vandaag behoor weet ik als geen ander hoe fijn het kan zijn als iemand al dan niet uit de buurt spontaan ff een bakkie komt doen en oprecht vraagt hoe het met je gaat.

Internationale Draai-een-steen-om Dag

De tweede zondag in september staat te boek als International Rock Flipping Day (Draai-een-steen-om Dag) en werd in 2007 bedacht door Dave Bonta en Bev Wigneyin. Het doel achter Internationale Draai-een-steen-om Dag is simpelweg lol hebben en misschien er ook nog iets van opsteken. Deze dag is eigenlijk gewoon een smoes om lekker naar buiten te gaan en de boel te verkennen door de ogen van een kind.

Dus ga naar buiten en draai een steen om; kijk naar al die kriebelbeestjes die leven onder een steen, ben benieuwd hoeveel je er herkent. Oh ja, als je weggaat vergeet dan niet om de steen weer netjes terug te leggen op dezelfde plek.

Hoeveel spreekwoorden met steen in de hoofdrol ken jij?

Ik ben op zoek geweest naar wat minder bekende spreekwoorden en gezegden waarin het woord steen zit.

  • een rollende steen vergaart geen mos → iemand die niet lang op dezelfde plaats blijft of zich niet lang bij ’t zelfde ambacht of vak houdt komt niet vooruit
  • het vriest steen en been → het vriest heel erg hard
  • kalk en steen metselt wel → eten en drinken gaan prima samen
  • hij is zo koud als een kommetje van steen → hij toont geen medeleven
  • stenen vragen geld → voor alles wat je wilt hebben heb je geld nodig
  • geen steen op de andere laten → alles in het werk stellen
  • geen krieken zonder stenen → niemand is perfect

Mindfulness Dag

Wisdom Publications is de bedenker van de Mindfulness Day op 12 september. Hoe fijn moet het voor de mindfulness business zijn dat er ook jaarlijks op de eerste zondag van mei een Mindfulness Day wordt gehouden. Afijn, om de voordelen van mindfulness onder de aandacht te brengen worden op beiden dagen wereldwijd cursussen, workshops en andere activiteiten georganiseerd. Geloof niet dat deze dag echt een hit is in ons land.

Hoe mindful ben jij?

Steeds vaker hoor ik in mijn omgeving dat personen aangeraden wordt om een mindfulness training te gaan volgen. Een training volgen om jezelf beter te leren kennen en te accepteren kan alleen maar goed zijn. Het uiteindelijke doel is om dingen te nemen zoals ze komen, zonder ze beter of anders te willen maken. Met andere woorden: leef en geniet!

Onderstaande topics hebben ieder hun eigen informatielink

Deel dit bericht