afbeelding versterkt internationale dag van het meisje

11 oktober – Internationale dag van het Meisje | Internationale Coming Out dag | Nationale Griepprikdag | Dag van de Grondwet | Nationale Energie Week | Nationale Recycleweek | Europese Week van Regio’s en Steden | Europese Week van de Lokale Democratie | Week van de Veiligheid | Week van de Voedselbanken

Internationale dag van het Meisje 2021

Internationale dag van het Meisje gaat over; de rechten van meisjes, de unieke uitdagingen waarmee meisjes over de hele wereld worden geconfronteerd, empowerment en mensenrechten. Het thema van de Internationale Dag van het Meisje 2021 is “Digital Generation, Our Generation“. We staan op de 2021 editie ook stil bij het Generation Equality Forum (GEF). Waarom? Het Forum lanceerde dit jaar een 5 jaar durend actietraject voor meer gendergelijkheid. Het traject wordt financieel ondersteund en breed gedragen. Door onder meer overheden, vrouwen-, feministische- en jongerenorganisaties zijn toezeggingen gedaan die bijdragen aan een duurzame verandering voor gendergelijkheid.

Dag van het Meisje 2021: “Digital Generation, Our Generation”

De digitale genderkloof in connectiviteit, apparaten en gebruik, vaardigheden en banen bestaat. Het is een ongelijkheids- en uitsluitingskloof tussen geografische gebieden en generaties die we moeten overbruggen. Laten we daarom het momentum aangrijpen en in actie komen voor alle meisjes. Als het aan mij ligt dan kan de digitale revolutie vandaag beginnen

Generation Equality Actie Coalities

Als onderdeel van het 5 jaar durend actietraject zijn zes thema’s uitgekozen. Deze dragen bij om concrete en duurzame verandering teweeg te brengen op het gebied van vrouwenrechten en gendergelijkheid. Natuurlijk sluiten ze ok aan bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs).

  • gendergerelateerd geweld
  • economische rechtvaardigheid en rechten
  • lichamelijke autonomie en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR)
  • feministische actie voor klimaatrechtvaardigheid
  • technologie en innovatie voor gendergelijkheid
  • feministische bewegingen en leiderschap

InterNationale Coming-Out dag

InterNationale Coming-Out dag werd voor het eerst georganiseerd in de Verenigde Staten in 1988. Slechts 21 jaar later was het in Nederland ook een “dag van”. Wil je wat meer over het ontstaan van de dag lezen dan verwijs ik je graag naar de website zijaanzij.nl.

Coming-Out dag is een ideale dag om voor het eerst openlijk voor je seksuele geaardheid of genderidentiteit uit te komen. Je kunt Coming Out Day zien als een steuntje in de rug. Want laten we eerlijk zijn, het uit de kast komen (de coming out) is nog steeds een dingetje. Vaak maken kinderen en/of volwassenen het zich zelf te moeilijk door allerlei ideeën in het hoofd te halen over hoe de omgeving wel niet zou kunnen reageren. Deze ideeën komen natuurlijk niet uit de lucht vallen.

Zeker op school zie je dat kinderen die niet in de pas lopen het doelwit worden van openlijke pesterijen. Maar vlak het bejaardenhuis of de werkplek ook niet uit. Hetero zijn is nog steeds de norm. En dit vind ik ronduit belachelijk want uiteindelijk draait het niet om van wie je houdt maar draait het om wie je bent.

Vrouwen die van voetbal houden

Een tijdje terug was ik samen met mijn vrouw aanwezig bij een voetbalwedstrijd van de OranjeLeeuwinnen. Voor ons zaten twee jonge meiden die duidelijk een setje waren. Zonder gene gaven ze elkaar een kus, kropen ze dicht tegen elkaar, één legde haar hoofd op de schouder van de ander, zonder twijfel haar geliefde. Niemand die hen veroordeelden, niemand die hatelijke opmerkingen maakte, ze waren niet het middelpunt van (cyber)pesterijen. En zo zou het altijd moeten zijn in het leven; zijn wie je wilt zijn, zonder sociale uitsluiting, vooroordelen, zonder (cyber)pesterijen, stereotypering of (latente) discriminatie.

Wat hebben we nog meer? Een seminar, een feestdag en 6 weken

Deel dit bericht