11 oktober – Coming Out Day | Archeologiedagen | Meisjesdag | Obesitas Dag | Wereldeidag

Nationale Coming Out Day

Coming Out Day is een ideale dag om voor het eerst openlijk voor je seksuele voorkeur uit te komen. Je kunt Coming Out Day zien als een steuntje in de rug want laten we eerlijk zijn, het uit de kast komen (de coming out) is nog steeds een dingetje. Niet alleen de omgeving maakt het moeilijk. Vaak maken kinderen en/of volwassenen het zich zelf ook moeilijk door allerlei ideeën in het hoofd te halen over hoe de omgeving wel niet zou kunnen reageren.

Deze ideeën komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Zeker op school zie je dat kinderen die niet in de pas lopen het doelwit worden van openlijke pesterijen. Maar vlak het bejaardenhuis of de werkplek ook niet uit. Hetero zijn is nog steeds de norm. En dit vind ik ronduit belachelijk want uiteindelijk draait het niet om van wie je houdt maar draait het om wie je bent.

Vrouwen die van voetbal houden

Afgelopen dinsdag was ik samen met mijn vrouw aanwezig bij de voetbalwedstrijd van de OranjeLeeuwinnen. Voor ons zaten twee jonge meiden die duidelijk een setje waren. Zonder gene gaven ze elkaar een kus, kropen ze dicht tegen elkaar, één legde haar hoofd op de schouder van de ander, zonder twijfel haar geliefde. Niemand die hen veroordeelden, niemand die hatelijke opmerkingen maakte, ze waren niet het middelpunt van pesterijen. En zo zou het altijd moeten zijn in het leven; zijn wie je wilt zijn, zonder sociale uitsluiting, zonder (cyber)pesterijen, stereotypering of (latente) discriminatie.

Nationale Archeologiedagen

De Archeologiedagen bieden je bij uitstek de gelegenheid om kennis te maken met alle facetten van archeologie in heel Nederland. Ga bijvoorbeeld op de fiets langs de ArcheoRoute, loop mee met de archeologische wandeling over Neanderthalergebied of doe mee aan een workshop scherven puzzelen. Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten op de Archeologiedagen.

Internationale meisjesdag

Internationale meisjesdag gaat over de rechten van meisjes, de unieke uitdagingen waarmee meisjes over de hele wereld worden geconfronteerd, empowerment en mensenrechten . Het wereldwijde thema van Wereldmeisjesdag 2019 heet: GirlForce: Unscripted and Unstoppable.

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat de de meest uitgebreide beleidsagenda voor de empowerment van vrouwen door 189 lidstaten van de VN werd aangenomen. Het werd de Beijing Declaration and Platform for Action genoemd. Dit jaar worden de behaalde resultaten die sinds de goedkeuring van het Beijing Declaration and Platform for Action gevierd. Dat is waar het thema naar verwijst.

Wereld Obesitas Dag

World Obesity Day krijgt een andere datum, dat staat tenminste te lezen in een persbericht. Ze gaan samenwerken met de European Obesity Day and National Obesity Care Week. Gezamenlijk zullen zij op de nieuwe datum voor Wereldobesitasdag (4 maart 2020) evenementen en activiteiten organiseren. Wereldobesitasdag 2020 legt de focus op het wereldwijd veranderen van alle verhalen over obesitas.

Wereldeidag

Wereldeidag komt uit de koker van de International Egg Commission (IEC). Tijdens de IEC conferentie van 1996 werd besloten dat World Egg Day elk jaar op de tweede vrijdag in oktober zou vallen. En aangezien het vandaag de tweede vrijdag van oktober is ga ik straks heerlijk een eitje bakken.

Morgen worden er verspreid door het land ei-gerelateerde activiteiten gehouden. Voor meer info verwijs ik je graag naar plaatselijke weekbladen of naar het internet.

Deel dit bericht