afbeelding versterkt wereld sketchnote dag

11 januari – Wereld Sketchnote Dag | Internationale Dankjewel dag | Leer je naam in morse code dag | Internationale Dag van Gelijkheid op het Werk | Verloren maandag | Koppermaandag

Sketchnote in banner is afkomstig van adviesbureau @ellenbetekent .

Wereld Sketchnote Dag

Op Wereld Sketchnote Dag staat de sketchnote centraal. Maar wat is een sketchnote? Een sketchnote is niets meer en minder dan het combineren van beeld en tekst. Met andere woorden: het vertellen van verhalen door middel van tekeningen of graphics. Ook wel doodling (visual thinking of visual note taking) genoemd. En het mooie hiervan is dat er geen goede of foute manier is om een sketchnote te maken. Het heeft namelijk niets te maken of jouw sketchnote kan concurreren met het werk van Vincent van Gogh. Het gaat erom dat je het maken van aantekeningen op een voor jou visuele logische manier gebruikt.

Het eindresultaat weerspiegelt datgene wat er verteld of gezien is door de ogen van de sketchnoter. Het is trouwens wetenschappelijk bewezen dat het maken van een sketchnote je geheugen verbetert. Wanneer je tekent voeg je informatie onbewust samen en maak je verbanden. Je codeert als het ware je eigen geheugen op een andere manier.

Wie maakte de eerste sketchnote?

Als jij tijdens vergaderingen, op school of bijeenkomsten de gewoonte hebt om informatie (notulen) vast te leggen door middel van tekeningen en woorden dan ben je een sketchnoter. Er wordt geschreven dat de Amerikaanse designer Mike Rohde in 2006 de sketchnote-methode heeft bedacht. In mijn ogen heeft hij dat, wat wellicht andere jaren daarvoor al deden, een naampje gegeven. Daar mag hij de credits voor hebben. Maar ik trek in twijfel of hij als eerste ooit woorden en tekeningen ging combineren om gemakkelijker belangrijke informatie te onthouden.

Internationale Dankjewel Dag

Dankjewel! Bij het zeggen van een oprecht dankjewel laat je merken dat je iets of iemand waardeert. Eén klein woordje met zoveel impact maar o zo moeilijk om te zeggen voor mensen. Geldt niet voor iedereen hoor maar degene die moeite hebben om dankjewel te zeggen die snappen wel dat ik hun bedoel. Misschien heb je er echt oprecht gewoon moeite mee om je waardering voor iemand uit te spreken of je bent zo’n figuur die alles maar als vanzelfsprekend ziet en beschouwd. En helaas, die lopen er genoeg rond in het ikke ikke tijdperk.

Dus lieve mensen Internationale Dankjewel Dag is de dag om dankjewel te zeggen tegen iedereen die het verdiend. Zeg eens dankjewel tegen de bakker, de postbode, je partner, je collega en ga zo maar door. Ik maak van de gelegenheid gebruik en zeg een oprecht dankjewel tegen alle lezers en nieuwsbriefabonnees van dagenvanhetjaar.nl. Ik ben super blij met jullie! Dankjewel voor jullie interesse, dat motiveert mij om door te gaan.

Leer je naam in morse code dag

Tot 2000 werd binnen de Nederlandse marine en luchtvaart morse nog gebruikt voor radioverbindingen, daarna is men overgestapt naar andere communicatiemethoden zoals satellietverbindingen. Morse wordt nog wel gebruikt binnen de Koninklijke Marine voor lichtmorsencommunicatie. Als alles er uit ligt kun je met morse nog aardig uit de voeten. Want hoe bestendig zijn die andere communicatiemethoden tegen cyberaanvallen? Hoe bestendig zijn de satellieten tegen antisatellietwapens? Daarom kan het geen kwaad om je de morsetaal eigen te maken. Zie het als een stukje lijfsbehoud voor de “ge wit ut oit noit nie” tijd. Benieuwd hoe je naam in morse klinkt? Doe net als ik en gebruik de Morse Code Vertaler.

Internationale Dag van Gelijkheid op het Werk

De Internationale Dag van Gelijkheid op het Werk is sinds 2017 een jaarlijks terugkerende dag. Het is een dag om stil te staan bij het belang van gelijkheid op de werkplek. Wij verschillen van elkaar en die diversiteit gaat verder dan alleen maar mannetje vrouwtje en salarisverschillen: het gaat ook over de etnische afkomst, seksuele geaardheid, fysieke mogelijkheden en leeftijden. Deze dag wilt je bewust maken dat ongelijkheid op het werk er is en niet vanzelf stopt.

De eerste officiële viering van de Internationale Dag van Gelijkheid op het Werk (2017) werd grootst aangepakt. In het iconische gebouw “The Cheesegrater” in de City of Londen kwamen professionals van over de hele wereld samen om hun steun te betuigen aan het doel van deze dag: het bestrijden van ongelijkheid op de werkplek door een nieuw soort leiderschap en culturele ontwikkeling.

Deze dagen staan vandaag ook te pronken in de agenda:

Deel dit bericht