11 januari – Amelia Earhart, dé Amerikaanse luchtvaartpionier

Wie was Amelia Earhart?

Amelia Earhart, geboren op 24 juli 1897, was een Amerikaanse luchtvaartpionier. Op slechts 23-jarige leeftijd mocht ze voor het eerst meevliegen als passagier, na die ervaring wist ze wat ze wilde. Ze wilde zélf vliegen! Zo gezegd zo gedaan, in 1921 ging ze vlieglessen nemen en op 15 mei 1923 werd Amelia de 16e vrouw die haar vliegbrevet bemachtigde.

In 1931 trouwde ze met uitgever en publicist George Palmer Putnam en een jaar later, op 11 januari 1932, was ze de eerste vrouw die solo en non-stop van Amerika naar Groot-Brittannië vloog. Bijkomstig feitje: dat was precies vijf jaar na Charles Lindbergh dit had gedaan. Door deze prestatie verdiende ze haar bijnaam “Lady Lindy”.

De wereld rond in 47.000 kilometers

In 1935 werd ze de eerste persoon die solo de Stille Oceaan overvloog en een solo-vlucht maakte van Los Angeles naar Mexico-Stad en terug naar Newark (New Jersey).

Amelia Earhart had het plan opgepakt om een vlucht langs de evenaar te maken, niet dat ze de eerste piloot ooit zou zijn maar wel degene die de meeste kilometers zou afleggen. Uiteindelijk vertrok ze in 1937 samen met haar navigator Fred Noonan om op 2 juli definitief te verdwijnen.

De verdwijning van Amelia Earhart

Wat zijn er een hoop theorieën over de verdwijning van Earhart en Noonan. De meest populaire zijn:

  • de brandstof voor haar rode tweemotorige Lockheed Electra 10 raakte op en ze zijn in zee gestort.
  • ze landden op het eiland Nikumaroro en na een aantal maanden te hebben overleefd zijn ze bezweken aan verwondingen of ziekte.
  • haar vliegtuig stortte neer in de Marshall-eilanden, op het atol Mili
  • Earhart bespioneerde Japan en werd gevangen genomen en doodgemarteld als spion.

Amelia Earhart, een spion?

De meest spannende theorie vind ik dat Amelia Earhart een spion was voor de Amerikaanse regering. Haar vliegtuig zou zijn uitgerust met speciale camera’s om foto’s van de Japanse militaire installaties te nemen op eilanden in de Stille Oceaan. Echter, toen het vliegtuig op 2 juli 1937 in de buurt van de Marshalleilanden crashte zouden Earhart en Noonan meteen een doos hebben begraven die naar alle waarschijnlijkheid belastend bewijsmateriaal bevatte. Beide werden krijgsgevangenen van de Japanners en keerden pas na de Tweede Wereldoorlog weer terug naar Amerika.

Auteur W.C. Jameson

Earhart kreeg bij terugkeer naar Amerika een nieuwe identiteit omdat de regering, lees Franklin D. Roosevelt, bang was voor de publieke opinie als het uitkwam dat een zo geliefd figuur als Amelia Earhart al die jaren als krijgsgevangene vast had gezeten zonder dat er een reddingspoging was ondernomen. Ze is niet gestorven in 1937, ze stierf pas in 1982 aldus de schrijver W.C. Jameson van het boek “Amelia Earhart, Beyond the Grave”.

Op het atol Mili, behorende tot de Marshalleilanden, is een aluminium afdekplaat en andere onderdelen gevonden van een Lockheed Electra 10. Het vliegtuig van Amelia?
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.