11 februari – Europese Dag van Alarmnummer 112

Europese Dag van Alarmnummer 112

Sinds 2008 is er  jaarlijks een Europese Dag van Alarmnummer 112. De Europese Commissie vond het toen belangrijk om het alarmnummer voor Europa, 112, extra aandacht te geven. En welke dag is daar nu meer geschikt voor dan 11-2.  Wat schrikbarend dat slechts 47% * van alle Nederlanders weet dat 112 hét Europese alarmnummer is. (* onderzoek uit 2013 )

Vandaag de dag is 112 in alle Europese landen hét gratis alarmnummer dat je belt voor potentieel levensgevaarlijke situaties, ernstige misdrijven of situaties waarin sprake is van acute dreiging. Je kunt in 5 talen je verhaal doen; Engels, Frans, Duits, Italiaans of Russisch. Spreek je bijvoorbeeld geen Frans dan kan er een beroep gedaan worden op een tolkendienst. Ook in Israël, Turkije en Rusland roep je telefonisch hulp in door 112 te bellen.

Ga je op vakantie buiten Europa? Weet dan welk alarmnummer je moet bellen!

Speciale aandacht voor “valse meldingen” 112.

Wist je dat het grootste aantal van alle 112 oproepen vals zijn? Dus ja, het lijkt me meer dan redelijk om hier meer aandacht aan te geven want elke “valse melding” kan iemand zijn of haar leven kosten.

Wat voor soort valse meldingen heb je?

De zogenaamde “broekzakbellers”; de naam zegt het al. De “grapjassen”; kinderen en volwassen die als lolletje 112 bellen, of bellers die contactgegevens opvragen of 112 bellen om een taxi of pizza te bestellen. Maar ook baby’s. Ja baby’s! Vaak worden oude mobiele telefoons in de box gelegd om mee te spelen en wordt vergeten dat 112 bellen nog steeds mogelijk is.

Op woensdagmiddag, in het weekend en tijdens schoolvakanties komen de meeste “valse meldingen” binnen. Kinderen vinden het klaarblijkelijk erg spannend om 112 te bellen.

Gelukkig weet de politie vals bellers altijd te vinden! Voor bewust vaker onnodig 112 bellen staat maximaal drie maanden gevangenisstraf en bij het maken van een “valse melding” hangt je maximaal vier jaar boven het hoofd.
De straffen voor kinderen varieren van het aanbieden van excuus en een leeropdracht tot aan een speciaal Halt-traject. Maar in geval van ernstig misbruik zal de politie niet schromen om de kinderrechter in te schakelen.

Heb je hulp nodig maar niet spoedeisende? Bel dan het algemeen politienummer 0900-8844.

Deel dit bericht