12 februari – Internationale Darwin Dag


 
Charles Darwin, geboren op 12 februari 1809 in het Verenigde Koninkrijk, gestorven op  19 april 1882. In zijn geboorteplaats, Shrewsbury, wordt sinds 2003 de hele maand februari uitgetrokken om Darwin te herdenken, er is dan het Darwin Festival. Het doel van deze maand is om mensen te enthousiasmeren en begrip te kweken voor de prachtige wereld waarin we gezamenlijk leven met alle planten en dieren.

Deze natuurwetenschapper was verantwoordelijk voor een aantal zeer belangrijke boeken waarin hij diverse theorieën presenteerde die zorgde voor een compleet andere kijk op de wereld.
Het bekendste boek is: Over het ontstaan van soorten; een invloedrijk boek waarin hij zijn evolutietheorie beschrijft. De term “natuurlijke selectie”wordt geboren.
De afstamming van de mens – en selectie in relatie tot sekse; in dit boek wordt voor het eerst geopperd dat aapachtige en alle mensen één en dezelfde voorouder hebben.
Het uitdrukken van emoties bij mens en dier; dit boek vormt nog steeds de basis voor onderzoek naar gelaatsuitdrukkingen en emotionele leven van mensen en dieren.

De familie Darwin

In de familie Darwin was het de gewoonste zaak om te trouwen met een neef of nicht. Charles brak niet met die traditie en trouwde in 1839 met zijn “volle nicht” Emma Wedgwood.
Emma en Charles hadden dezelfde grootvader namelijk Josiah Wedgwood, de oprichter van de beroemde porseleinfabriek.
Zij kregen 10 tien kinderen waarvan er drie vroegtijdig overleden. Vanwege het overlijden van de kinderen en vanwege het feit dat de kinderen vaak ziek waren maakte Darwin zich zorgen over de mogelijke gevolgen van inteelt in zijn familie. De zorgen van Darwin bleken niet helemaal ongegrond, 2 van de 3 overleden kinderen bleken overleden te zijn aan bacteriële infecties. Uit studies blijkt dat inteelt kinderen daar vatbaarder voor zijn. Van zijn andere kinderen is bekend dat er 3 waren die geen kinderen konden krijgen. Onvruchtbaarheid wordt ook in relatie gebracht met inteelt.

Maar de Darwin tak is niet uitgebloeid, er wordt geschat dat er zeker nog 100 rechtstreekse nakomelingen rondlopen. En één ervan, biologe Sarah Darwin, was te zien in de uit 2009 stammende VPRO-serie over de reis van de Beagle. De Clipper Stad Amsterdam zeilde in acht maanden dezelfde reis die Charles Darwin maakte met de Beagle. Dit allemaal omdat in 2009 het tweehonderd geleden was dat Charles Darwin werd geboren.

Deel dit bericht