afbeelding versterkt wereld daklozendag

10 oktober – Wereld Daklozendag | Dag van de Kleinkinderen | Curaçao Dag | Dag der Marrons | Landelijke Stiefouderdag | Wereld- en Europese Dag tegen de Doodstraf | Landelijke dag van Psychische Gezondheid | Werelddag voor Geestelijke Gezondheid | Nationale Bokbierdag | Week van het Bos (BE)

Wereld Daklozendag

Wereld Daklozendag (World Homeless Day) is in 2010 ontstaan vanuit online discussies tussen mensen uit verschillende delen van de wereld die aan de aanpak van dakloosheid werken. Leuk feitje: Wereld Daklozendag wordt tegenwoordig gevierd op elk continent behalve Antarctica. Op de werelddag is het goed om even stil te staan bij alle dak- en thuislozen mannen, vrouwen en kinderen. Als ik mijn blik op ons land richt dan kan ik je vertellen dat volgens cijfers van het CBS er naar schatting op 1 januari 2020 ruim 36 duizend daklozen waren. Naar verhouding zijn daklozen het meest te vinden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. En wist je dat ruim 8 op de 10 daklozen man is?

Het doel van Wereld Daklozendag

Het doel van Wereld Daklozendag is, is meer aandacht voor dakloosheid generen. En dat is nodig ook want niet iedere dakloze heeft gekozen voor dit bestaan. Vergeet niet dat er niet veel hoeft te gebeuren in iemands leven om te eindigen als dakloze. Daarom organiseren diverse instanties, gemeenten en/of kerken hun eigen daklozendag. Terugkerend thema blijft natuurlijk: hoe kun je dakloosheid voorkomen.

Dag van de Kleinkinderen

Vorig jaar kreeg ik via info@dagenvanhetjaar.nl een berichtje van Koen Vlerick. Hij kwam met het voorstel om jaarlijks op 10 oktober (10/10) de “Dag van de Kleinkinderen” te vieren. Ik vond dat zo’n leuk idee dat daarom Dag van de Kleinkinderen vandaag bij mij het podium krijgt. Hoe gaan we die dag vieren? Ik citeer: op Dag van de Kleinkinderen geven oma’s en opa’s (eventueel zelfgemaakte) geschenkjes aan hun kleinkinderen. Mij triggerde in dat citaat de tussenhaakjes gezette woorden: eventueel zelfgemaakte. Dankzij mijn levendige fantasie zie ik de opa’s en oma’s driftig in de weer om zelf iets in elkaar te knutselen.

Oma breit een paar sokken of haakt pannenlappen en opa timmert een vogelhuisje in elkaar of kleit een bloemenvaas. Even zonder dollen, de uitleg van Koen waarom hij dat zo graag wilde is, en ik citeer weer: omdat ze voor ons 10 op 10 waard zijn! Persoonlijk ken ik die uitdrukking niet maar wat er mee bedoelt wordt is niet moeilijk te raden. Koen sloot zijn verzoek af met de woorden men zegge het voort. Bij deze Koen!

Er staan nog 7 (inter-) nationale dagen en 1 week op de kalender

Deel dit bericht