10 oktober – Dag van de Duurzaamheid | Internationale Dag van de Geestelijke Gezondheidszorg | Werelddag tegen de Doodstraf | Wereld Daklozendag

Dag van de Duurzaamheid

Op initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda laten bedrijven, burgers, overheden, scholen en maatschappelijke organisaties samen zien dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk is, maar ook inspirerend, innovatief en winstgevend. Tijdens de landelijke Dag van de Duurzaamheid vinden door heel Nederland duurzame activiteiten plaats, enkele willekeurige voorbeelden zijn:

Ben je benieuwd naar alle activiteiten, klik dan hier. Wil je meer tips over energie besparen klik hier.

Internationale Dag van de Geestelijke Gezondheidszorg

“Geestelijke gezondheid op de werkplek” is dit jaar het thema van de Internationale Dag van de Geestelijke Gezondheidszorg. Zoals elk jaar is het doel van deze dag om de geestelijke gezondheidszorg meer bekendheid te geven. En mensen te onderwijzen over het stigma, de isolatie en discriminatie waarmee mensen met geestelijke gezondheidsproblemen, hun gezinnen en verzorgers anno 2017 mee te maken hebben. Sta daarom op World Mental Health Day eens stil bij je eigen geestelijke gezondheid en die van anderen.

Werelddag en de Europese dag tegen de Doodstraf

Sinds 2003 wordt op 10 oktober de Werelddag tegen de Doodstraf georganiseerd. In 2007 sloot de Europese Commissie zich hierbij aan omdat zij vindt dat iedereen, wat hij of zij ook gedaan heeft, een menswaardige behandeling moet krijgen.

Thema 2017: Armoede

De praktijk leert ons dat mensen die in armoede leven een groter risico lopen om ter dood te worden veroordeeld. Vanwege geldgebrek worden zij min of meer “gedwongen” om op het dievenpad te gaan. Worden ze gepakt dan krijgen ze een pro deo advocaat toegewezen omdat ze niet genoeg geld hebben om zelf een advocaat in de arm te nemen. Dezen zijn vaak overbelast doordat ze soms wel een paar honderd zaken tegelijk onder zich hebben.

Rechters laten zich, bewust of onbewust, beïnvloeden door de sociale en economische achtergronden van de verdachten. Kijk naar O.J. Simpson, hij werd beschuldigd van het vermoorden van zijn ex-vrouw en haar vriend. Maar hij was rijk en had een legertje dure advocaten. Tegen hem werd de doodstraf niet eens geëist, er zijn mensen om minder geëxecuteerd!

De doodstraf in de praktijk

  • 104 landen hebben de doodstraf afgeschaft voor alle misdrijven
  • 7 landen hebben de doodstraf afgeschaft voor gewone misdrijven
  • 30 landen streven naar afschaffing
  • 57 landen handhaven de doodstraf
  • 23 landen hebben in 2016 executies uitgevoerd
  • de top vijf meeste executies: China, Iran, Irak, Pakistan en Saoedi-Arabië

(bron: www.worldcoalition.org

Wereld Daklozendag

Het is goed om even stil te staan bij de meer dan 30.000 dak- en thuislozen mannen, vrouwen en kinderen die Nederland rijk is. Niet iedere dakloze heeft gekozen voor dat bestaan, vergeet niet dat er niet veel hoeft te gebeuren in iemands leven om te eindigen als dakloze. Daarom organiseren diverse instanties, gemeenten en/of kerken organiseren hun eigen daklozendag. Officieel staat 10 oktober sinds 2010 in de boeken als Wereld Daklozendag.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.