afbeelding versterkt nationale spekkoekdag

10 mei – Nationale Spekkoekdag | Monty Python dag | Wereld Lupus Dag

Nationale Spekkoekdag

Waarom in 2019 de Nationale Spekkoekdag lanceren en de jaren erna niets meer mee doen? Dat vraag ik me af. In 2019 zegt de organisator op de website nationalespekkoekdag.nl dat hij trots is op de Indische spekkoek. Hij vindt zelfs dat spekkoek gezien mag worden als het nieuwe typische Hollandse gebak. Dat was ook de reden om 10 mei uit te roepen tot Nationale Spekkoekdag. Er werd een website gemaakt en er verscheen een Insta-account. Echter, op beiden social mediakanalen is sinds 17 juli 2020 geen bericht of foto meer verschenen. Ook al is er geen activiteit meer op de website, toch is het de moeite waard om daar een bezoekje aan te brengen. Er staan namelijk erg smakelijke recepten met spekkoeklikeur op.

Monty Python dag

International Monty Python Status Day is een dag waarop je op je tijdlijn je favoriete Monty Python-quote neerzet. Gebruik hiervoor de hashtag #InternationalMontyPythonStatusDay. De lol hiervan is om te zien wie er op reageert. Herkennen je vrienden die heerlijke absurde Britse humor van de mannen van Monty Python? Ik vond ze geweldig!

Als ik alleen maar aan Monty Python denk….

….dan schiet ik al in de lach. Mijn absolute favoriet blijft toch Life of Brian (1979); een persiflage op het leven van Jezus Christus. Deze film zorgde toentertijd voor heel wat opschudding, zelfs zoveel dat in sommige landen de film werd verboden. De film bekritiseerde meer de georganiseerde religie en politiek dan dat het Jezus belachelijk maakt. Kijk de film en oordeel zelf. Weet waar ik nou net aan zat te denken? Zou iemand het ooit aandurven om een persiflage op het leven van Mohammed te maken? De naam voor de film heb ik al verzonnen: Life of Brayin.

Wereld Lupus Dag

World Lupus Day wordt georganiseerd door de World Lupus Federation en heeft als doel de levenskwaliteit te verbeteren voor lijders aan de mogelijk fatale auto-immuunziekte lupus en vraagt voor de patiënten meer aandacht en begrip voer de impact van deze ziekte. Maar wil ook zorgen dat onderwijs, de gezondheidszorg en andere instanties toegankelijk zijn en blijven. En maakt zich hard voor meer onderzoek naar de oorzaken van lupus, eerdere diagnose en behandeling en wereldwijd betere epidemiologische gegevens.

Over Lupus

Lupus is een chronische, auto-immuunziekte die elk deel van het lichaam (huid, gewrichten en / of organen in het lichaam) kan beschadigen. Chronisch betekent dat de tekenen en symptomen langer duren dan zes weken en vaak gedurende vele jaren aanhouden. Er bestaan vier vormen van lupus:

  • systemische lupus (SLE) is goed voor 70% van alle gevallen: een belangrijk orgaan of weefsel, zoals het hart, de
  • longen, de nieren of de hersenen, worden aangetast.
  • cutane lupus (die alleen de huid aantast) is goed voor ongeveer 10% van alle gevallen
  • drug induced lupus (DILE): bij bepaalde geneesmiddelen zoals antibiotica, schildklierpreparaten of medicijnen
  • tegen epilepsie, is een bijwerking dat je ziekteverschijnselen van lupus kan vertonen. Stopt wanneer je met de medicatie stopt
  • neonatale lupus: bij de geboorte kan de baby huiduitslag, leverproblemen of een laag aantal bloedcellen hebben, maar deze symptomen verdwijnen meestal na zes maanden zonder blijvende effecten.*
*(bron: worldlupusday.org )
Deel dit bericht