10 maart – Klimaatmars | Day of Awesomeness | Super Mario Dag | Wereld Glaucoom Week

Klimaatmars

Er worden vandaag tienduizenden deelnemers voor de Klimaatmars verwacht. Ze komen uit alle windstreken naar onze hoofdstad toe om mee te lopen in de Klimaatmars voor een eerlijk klimaatbeleid. Allemaal met hun eigen agenda; Groningers met hun zorgen over het gas, Braziliaanse Nederlanders en Molukse Nederlanders die aandacht vragen voor de houtkap, milieubewuste studenten en scholieren en natuurlijk de BN’ers.

Wees op tijd!

Om 13.00 uur starten we met de Klimaatmars op de Dam in Amsterdam. Dan begint een kort podiumprogramma met onder andere Claudia de Breij en Typhoon. De 2,5 kilometer lange Klimaatmars start om 13.30 en loopt van de Dam over het Rokin, de Vijzelstraat, het Weteringcircuit naar het eindpunt op het Museumplein.

International Day of Awesomeness

En wat vieren we op de International Day of Awesomeness? Tegenwoordig wordt het woord “awesome” te pas en te onpas gebruikt. Net zoals het woord “awkward”. Maar hoe vertaal je nu in goed Nederlands het woord “awesome” als iemand tegen je zegt : “jij bent awesome!’ Een redelijk aanneembare vertaling in mijn optiek is: je bent helemaal te gek! En dat vieren we dus op de International Day of Awesomeness.

Waarom op 10 maart International Day of Awesomeness?

Het is niet geheel toevallig dat deze dag samenvalt met de verjaardag van Chuck Norris want als we het internet mogen geloven dan is Chuck Norris zeg maar dé wereldkampioen op het gebied van awesomeness. Enkele voorbeelden van deze geweldenaar zijn:

  • Chuck Norris kan een draaideur dicht slaan
  • Chuck Norris heeft een keer een paard tegen zijn kin geschopt en zo zijn giraffes ontstaan
  • Chuck Norris speelde een keer Russische roulette met een volledig geladen pistool en won

Als je me niet gelooft kijk dan maar eens op de Internet Chuck Norris Database voor nog meer awesomeness.

Super Mario Dag

De datum 10 maart is niet lukraak gekozen voor Super Mario Dag, de Nintendo held Mario verscheen voor het eerst in Donkey Kong op 10 maart 1981. Vanwege zijn immense populariteit werd Mario dé mascotte voor computer gigant Nintendo. De enorme succesvolle Super Mario Bros.-serie, waarin Mario en zijn tweelingbroer Luigi te zien zijn, domineerde de jaren ’80 en ’90. Dat wordt vandaag de hele dag Mario games spelen en pizza eten in je Mario T-shirt, wat een straf.

Wereld Glaucoom Week

Tijdens de Glaucoomweek worden op de afdelingen oogheelkunde in ziekenhuizen in heel Nederland activiteiten georganiseerd; van oogdrukmeting tot informatiebijeenkomsten, maar ook veel opticiens laten zich van hun goede kant zien. Maar wat is glaucoom? In de volksmond worden glaucoom en cataract beiden staar genoemd. Waarom men het beiden staar noemt is wel te verklaren; glaucoom werd vroeger “groene staar” genoemd en cataract werd “grijze of grauwe staar” genoemd. Het zijn beiden oogziekten maar echt wel twee verschillende oogaandoeningen. Glaucoom heb je wanneer de oogdruk te groot is en bij cataract is er sprake van lens vertroebeling.

Een snelle diagnose is belangrijk

Niet iedereen krijgt glaucoom maar de kans op glaucoom stijgt met het ouder worden (3% van de mensen van 80 jaar). Dit wil niet zeggen dat glaucoom een ouderdomsziekte is want van de 40-plussers krijgt 2 procent glaucoom. Enkele voorbeelden van risicofactoren:

  • hoge oogdruk
  • erfelijkheid / negroïde afkomst
  • gebruik van bepaalde medicijnen
  • hart- en vaatziekten
  • hoge bijziendheid
Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.