9 maart – Dag van het Huiswerk | Week van de Hoogbegaafdheid | Internationale Narcolepsie Dag | Barbie 60 jaar

Dag van het Huiswerk

Vandaag gaat de allereerste Dag van het Huiswerk van start. De initiatiefneemster voor deze dag is Drs. Ankie Remijn, onder andere schrijfster van het boek Meer leren in minder tijd. Met Dag van het Huiswerk wil Ankie Remijn meer aandacht genereren voor de stress waar middelbare scholieren mee te maken hebben. Veel jongeren ervaren dat zij door grote hoeveelheden huiswerk en veel toetsen stress krijgen en daarom minder tevreden zijn over hun leven. En dat is geen hersenspinsel.

Uit onderzoek van het Trimbos Instituut, Universiteit Utrecht en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat het aantal leerlingen met schoolstress sinds 2001 meer dan verdubbeld is. Een ongezonde trend die doorbroken moet worden. Misschien is Dag van het Huiswerk de tool die hun daar bij kan helpen.

Week van de Hoogbegaafdheid

Vooroordelen en misvattingen over hoogbegaafdheid wegnemen door kennis te verspreiden en activiteiten te organiseren, dat willen de initiatiefnemers bereiken met Week van de Hoogbegaafdheid. Het ultieme doel is om in iedere gemeente in Nederland en Vlaanderen een activiteit met hoogbegaafdheid in de hoofdrol te hebben. Zover is het nog niet maar er wordt al ontzettend veel georganiseerd, klik hier voor een overzicht.

Internationale Narcolepsie Dag

Suddenly Sleepy Saturday, zo wordt de Internationale Narcolepsie Dag ook genoemd, valt altijd op de tweede zaterdag in maart. Waarom dan? Omdat iedere tweede zondag in maart in sommige Amerikaanse staten de zomertijd begint. Wat is het doel? Als de klok een uur vooruit (of achteruit) wordt gezet kan je slaap-waakcyclus van slag raken. Je kan dan zo moe worden dat je vreselijk suf bent of zomaar in slaap valt, precies zoals met narcolepsie dat gaat. Met Suddenly Sleepy Saturday wil men meer bekendheid geven aan de slaap-waakstoornis narcolepsie.

Barbie wordt 60 jaar!

Een verjaardag vieren van een speelgoedpop gaat in mijn ogen net een stapje te ver. Maar goed wie ben ik, er lopen mensen op deze aardkloot rond die dit allemaal vrij serieus nemen. Dus daarom vieren we vandaag de 60ste verjaardag van Barbie. Deze speelgoedpop maakte haar debuut op de American International Toy Fair in New York op 9 maart 1959. Dat is de reden dat 9 maart ook gebruikt wordt als de officiële verjaardag van Barbie.

Tomboy

Zoals je wellicht al uit mijn woorden kan halen behoor ik niet tot de categorie personen die de “verjaardag” van Barbie vieren. Het is dat ik deze blog schrijf anders was deze heugelijke dag toch echt aan mij voorbijgegaan. Als jong meisje had ik al vrij weinig met poppen, het liefst was ik lekker buiten aan het voetballen of in bomen aan het klimmen. Ik was vroeger een type meisje dat je “tomboy” noemde. Als ik eerlijk ben, ben ik dat nu nog wel een beetje hoor maar in een boom klimmen gaat me niet meer lukken. 😉

Wist je dat?

  • elke seconde drie Barbiepoppen worden verkocht?
  • in totaal er al een miljard Barbiepoppen zijn verkocht in meer dan 150 landen?
  • haar volledige naam Barbara Millicent Roberts is?
  • zij een on-off relatie heeft met haar vriend Ken Carson, die voor het eerst verscheen in 1961?
  • Barbie geïnspireerd is op een Duitse pop, Bild Lilli genaamd?
Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.