10 december – Dag van de Kleine Schrijver | uitreiking Nobelprijzen| Dag van de Rechten van de Mens

Dag van de Kleine Schrijver

Deze dag gaat niet om de lengte van de schrijver maar staat in het teken van dé amateurschrijver die moet schrijven. Moeten? Ja moeten, niet moeten omdat iemand anders dat eist maar dat moeten komt uit hun zelf. Schrijven om het schrijven dus, niet als beroep maar echt als roeping.
Er worden volop activiteiten georganiseerd, niet alleen vandaag maar eigenlijk de hele week. Klik hier voor een overzicht.

Behoor ik tot de groep “Kleine Schrijver”? Ik weet het niet, bij mij gaat het om het delen van informatie ( welke “dag van” is het vandaag?) en soms kom je mijn eigen mening tegen in een blog.
De blog schrijven is voor mij pur sang een hobby, mijn dagelijkse afleiding en het stille van mijn eigen nieuwsgiergheid. Dat mensen mijn blog lezen, me volgen op Twitter en Facebook, is voor mij de ultieme beloning.

Alfred Nobel

Alfred Bernhard Nobel (1833-1896) was een Zweeds chemicus, internationaal industrieel, dichter en filantroop. Het bekendst is zijn uitvinding van het ‪dynamiet‬ in 1866.
Nobel schreef in zijn testament dat van de rente van zijn kapitaal, circa 32 miljoen Zweedse kronen, elk jaar op zijn sterfdag vijf Nobelprijzen moesten worden uitgereikt. Die prijzen moesten gaan naar personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de mensheid, voor bijzondere vondsten, ontdekkingen, onderzoeken, verrichtingen en aangelegenheden op diverse wetenschappelijke gebieden.

In 1968 besloot de Zweedse Rijksbank een prijs toe te voegen aan de vijf categorieën ter nagedachtenis aan Alfred Nobel. Dat werd de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen.

Nobelprijzen

Sinds 1901 vindt de ceremoniële uitreiking van de ‪Nobelprijzen‬ jaarlijks plaats op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel. De Nobelprijs bestaat uit een medaille, een persoonlijk certificaat en een geldbedrag. Prijzengeld dit jaar is 8 miljoen Zweedse Kronen, omgerekend € 864.575,00. Als er meer dan één persoon een Nobelprijs wint zal het door het evenredige aantal winnaars gedeeld moeten worden.

De Nobelprijswinnaars van 2015 zijn

 • Nobelprijs voor Natuurkunde – Takaaki Kajita (Japan) en Arthur B. McDonald (Canada)
 • Nobelprijs voor Scheikunde – Tomas Lindahl (Zweden), Paul Modrich (Amerika) en Aziz Sancar (Turkije)
 • Nobelprijs voor Fysilogie/Geneeskunde – William Campbell (Ierland), Satoshi Omura (Japan) en Youyou Tu (China)
 • Nobelprijs voor Literatuur – Svetlana Alexievich (Wit-Rusland)
 • Nobelprijs voor de Vrede – Tunesisch Nationale Dialoog Kwartet
 • Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen – Angus Deaton (Verenigd Koninkrijk)
 •  
  Je kunt de prijsuitreiking live volgen via www.nobelprize.org .

  Dag van de Rechten van de Mens: “Onze rechten. Onze vrijheden. Altijd.”


  Dit jaar ligt de nadruk op “Vrijheden” want onze vrijheid is ons recht, altijd en overal. Helaas gaat die vlieger in veel landen niet op. Daarom organiseert Amnesty Nederland vandaag, net zoals vorig jaar, een Schrijfmarathon. Dit om het onrecht dat mensen wordt aangedaan in de schijnwerpers te zetten.
  De vijf mensen aan wie je een brief kunt schrijven zijn: Yecenia Armenta uit Mexico, cartoonist Zunar uit Maleisi, studentenleider Phyoe Phyoe Aung uit Myanmar,de Amerikaan Albert Woodfox en Waleed Abu al-Khair uit Saudi-Arabië

  Maak ook een vuist tegen onrecht en schrijf mee! Voor meer info, klik hier.

  Deel dit bericht

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.