afbeelding versterkt rolstoeldag

1 maart – Internationale Rolstoeldag | Nationale Complimentendag | Dag van de Eendagsvlieg | Internationale Dag van Vrouwen van Kleur | Wereld Burgerbeschermingsdag | Internationale Dag van de Zelfverwonding | Antidiscriminatiedag | Internationale dag voor Vrouwen met Epilepsie | International Badge Day | Week van de Nestkast | 50e editie Jeugdboekenmaand (BE)

Internationale Rolstoeldag

In 2008 werd voor de eerste keer op 1 maart de Internationale Rolstoeldag georganiseerd door Steve Wilkinson. Waarom 1 maart ? Op die dag viel de verjaardag van zijn overleden moeder Joyce Wilkinson. Is deze dag nodig? In de ogen van WheelchairSteve is Internationale Rolstoeldag een verrijking op de “dagen van” kalender. Hij wil een dag die echt alleen maar gaat over de positieve punten van een rolstoel. Een dag waarop de rolstoelgebruikers de positieve impact van een rolstoel op hun leven vieren. Sinds de lancering in 2008 hebben meer landen Rolstoeldag omarmd. Zo worden er nu in Australië, Nepal, Senegal, Zuid-Afrika, Bangladesh, Pakistan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika evenementen en activiteiten georganiseerd. Elk jaar besteden meer landen en organisaties aandacht aan deze dag. En via deze blog besteed ik er voor Nederland aandacht aan. Waarom? Omdat ik lijfelijk de voordelen van een rolstoel heb ervaren.

Op Roelstoeldag worden de voordelen van de rolstoel extra belicht

En dat een rolstoel voordelen heeft kan ik alleen maar beamen. Voor degene die nog niet de Wie button hebben aangeklikt boven aan de website, ik ben chronisch ziek (MS). Mijn ziekte maakt het voor mij niet meer mogelijk om bijvoorbeeld een dagje naar de stad te gaan, of om een stukje te fietsen. En dan is de rolstoel een ideaal hulpmiddel. Sinds twee jaar heb ik een elektrisch aangedreven handbike. Een elektrische handbike rolstoel heeft een aankoppelstuk dat aan mijn rolstoel wordt gekoppeld. Hiermee kan ik een snelheid ontwikkelen van ongeveer 15 km per uur. Eigenlijk vind ik dat niet snel genoeg. Ik wil harder, word van alle kanten ingehaald. En als voormalig motorrijder is dat best even slikken. Maar dankzij deze rolstoel heb ik wel mijn onafhankelijkheid terug!

Nationale Complimentendag

Sinds 2003 wordt jaarlijks op 1 maart de Nationale Complimentendag in Nederland en België gehouden. Een dag waarop je laat zien dat je iemand waardeert zonder dat daarvoor een presentje nodig is. Het gaat puur en alleen om het geven van een wel gemeend compliment. Wat is er mooier dan wanneer je een compliment geeft, dat op het gezicht van de ontvanger een glimlach komt. Dan kan je dag toch echt niet meer stuk!

Complimentendag gaat de wereld over!

De initiatiefnemers van Complimentendag willen deze dag met de hele wereld delen want, zo vertellen zij: “aan deze niet-commerciële dag kan iedereen meedoen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Valentijnsdag”. Laat ik deze Nationale Complimentendag eindigen met een quote van de Amerikaanse psycholoog William James: “De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden”. Daar draait het om op Complimentendag. Laat zien dat je iemand waardeert, puur en alleen door het geven van een wel gemeend compliment.

International Badge Day

De International Badge Day is een dag waarop men het zusterschap (studentenverenigingen) centraal stelt. Deze viering ter ere van het zusterschap werd voor het eerst in 1997 georganiseerd door de Nationale Panhelleense Conferentie. Waarom in maart? Maart is de maand van de Nationale Maand van de Geschiedenis van Vrouwen en de maand waarin Internationale Vrouwendag valt. Pat er prima tussen, toch? Van wie komt het idee voor deze dag? Het idee is afkomstig van Nora M. Ten Broeck, een lid van een zusterschap. In het voorjaar van 1996 schreef zij een artikel dat verscheen in The Phoenix of Alpha Sigma Alpha. Het artikel heette: “A Simple Solution – Wear Your Membership Badge Today.“. Het artikel beschreef haar persoonlijke ervaring met het dragen van haar studentenverenigingsspeld terwijl ze aan het werk was.

Het is dringen op de “dagen van” kalender van dagenvanhetjaar:

Deel dit bericht