1 januari – Nieuwjaarsdag | Nieuwjaarsduik | Wereldvredesdag

Tradities op Nieuwjaarsdag

Een ieder heeft zo zijn eigen tradities op nieuwjaarsdag, ik net zo. Familiebezoek staat boven aan het lijstje want je gaat natuurlijk even naar je ouders toe om ze face to face een gelukkig nieuwjaar te wensen. En als je op nieuwjaarsdag niet kan dan ga je in ieder geval voor Drie Koningen even langs, dat is tenminste volgens goed gebruik zo.

In de vorige eeuw toen ik nog jong was, kwam de hele familie bij mijn oma en opa op 1 januari samen. Ook al hadden we elkaar al op 31 december bij de verjaardag van mijn oma gezien. Toen opa en oma uit de tijd waren vervloog de traditie om op Nieuwjaarsdag samen te komen als familie. Heel eerlijk gezegd mis ik die tijd nog weleens.

Wat wel bleef is dat wij, als kinderen, naar de ouders toegingen. Het gezin kwam samen om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen en om achter de erwtensoep of linzensoep van mijn moeder te schuiven. Tegenwoordig gaan mijn vrouw en ik nog altijd trouw naar onze moeder/ouders toe om ze een gelukkig nieuwjaar te wensen. Mijn zwager en zijn gezin zien we er dan ook vaak. En we doen dit niet omdat het een verplichting is of omdat het volgens gebruik zo hoort maar we doen het omdat het gewoon goed voelt!

Alternatief voor de nieuwjaarsduik

Geen geluk gehad met je staatslot? Misschien heb je meer geluk met de Postcode Loterij en haar PostcodeKanjer. Waar je sowieso niet op hoeft te rekenen is dat ik aan dé Nieuwjaarsduik in Scheveningen of überhaupt aan een nieuwjaarsduik meedoe. Ik ga liever een wandeling maken of binge-watching. Ja ja ik gooi er zomaar een hip woord tussen. Voor degene die niet weten wat binge-watching betekent volgt een korte uitleg: binge-watching is als je tussen de 2-6 afleveringen van dezelfde tv-serie in een dag(deel) kijkt. Heb het ook maar moeten opzoeken hoor, zo hip ben ik ook weer niet. 😉

Wereldvredesdag

Sinds 1967 wordt op 1 januari, aan het begin van het burgerlijke jaar en het kerkelijke feest van Maria, Moeder van God, ook bijzonder gebeden voor de vrede in de wereld. Elk jaar wijdt de Paus een apart schrijven aan deze Wereldgebedsdag voor de Vrede.

Boodschap van Paus Franciscus

Het thema van de pauselijke boodschap voor World Day of Peace voor 2018 luidt: “Migranten en vluchtelingen: mensen op zoek naar vrede.” In zijn boodschap spoort Paus Franciscus ons aan om een “contemplatieve blik” te richten op degenen die vluchten vanwege oorlog, honger, discriminatie, vervolging, armoede of achteruitgang van hun leefmilieu.

Om asielzoekers, vluchtelingen, migranten en slachtoffers van mensenhandel welkom te heten en de mogelijkheid te bieden om de vrede te vinden die zij zoeken, vraagt om een strategie die vier handelingen vereist: opnemen, beschermen, ondersteunen en integreren. Wil je meer weten? Lees hier de volledige boodschap van de Paus in het Nederlands en hier in het Engels.

Vrede is niet een geschenk van God. Het is een geschenk dat alleen wij aan elkaar kunnen geven.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.