1 januari – Nieuwjaarsdag | Werelddag voor Vrede

Als eerste wens ik iedereen een gelukkig en bovenal gezond 2016!
Mijn thema voor 2016: Dit jaar géén ja maar, het wordt gewoon gaan met die banaan!

Wereld Vredeag

Sinds 1967 wordt op 1 januari, aan het begin van het burgerlijke jaar en het kerkelijke feest van Maria, Moeder van God, ook bijzonder gebeden voor de vrede in de wereld. Elk jaar wijdt de Paus een apart schrijven aan deze wereldgebedsdag voor de vrede.

Op deze 49ste Werelddag voor Vrede heeft Paus Franciscus een boodschap voor alle landen en hun leiders. De boodschap is : zeg nee tegen oorlog, kwijtschelding van de schuldenlast van de arme landen en heb eerbied voor het ongeboren leven.

Wil je de complete tekst van de boodschap van Paus Franciscus lezen, klik hier.

Nieuwjaarsdag

En wat zijn jouw plannen voor nieuwjaarsdag? Ben je, net zoals ik, ook zo lekker brak van een avondje doorhalen? Hier wat tips om weer zo snel mogelijk fris en fruitig te worden:

  • drink vruchtensap – helpt de alcohol sneller te verbranden
  • neem een pijnstiller – voor de hoofdpijn
  • drink bouillon – vult voorraad zout en kalium aan die je verloren hebt door de alcohol
  • vul de watervoorraad aan – vermindert uitdroging
  • neem vitamine B – verkort de duur van je kater ( ik bedoel niet je huisdier )
  • eet aminozuren – helpt de schade die door een kater wordt aangericht te herstellen

Tradities op 1 januari

Een ieder heeft zo zijn eigen tradities op nieuwjaarsdag, ook ik. Familiebezoek staat natuurlijk boven aan het lijstje, en wat dacht je van het Nieuwjaarsconcert door de Wiener Philharmoniker?
Of het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen? Ook de traditionele nieuwjaarsvuren mogen niet ontbreken.
Geen geluk gehad met je staatslot? Misschien heb je meer geluk met de Postcode Loterij en haar PostcodeKanjer? Waar je sowieso niet op hoeft te rekenen is dat ik aan dé Nieuwjaarsduik in Schevingen of überhaupt een nieuwjaarsduik meedoe!

Nieuwjaarsduik

Sinds begin jaren ’60 duiken mensen op nieuwjaarsdag de koude Noordzee in. Tijdens die eerste duik deden 7 enthousiastelingen mee, intussen is het een niet meer weg te denken evenement met duizenden deelnemers. Dé rookworstenfabrikant sponsort deze duik sinds 1998 en trakeert deelnemers op een heuse goody bag met daarin een traditionele Unox muts, een herinneringsvaantje en een blik erwtensoep. Na de duik kun je nagenieten met een heerlijk bakkie warme snert.

Omdat de “winter” van 2015 erg zacht was is de Noordzee relatief gezien erg warm. De actuele zeewatertemperatuur in het westen is ongeveer 9 graden en 8 graden in het noorden.

Dit jaar zijn er 222 locaties waar je een nieuwjaarsduik kan nemen. Voor een overzicht, klik hier.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.