5 mei – Nationale viering van de Bevrijding / Bevrijdingsdag 2015

Nederland viert feest! Het kan je niet ontgaan zijn, vandaag vieren we dat 70 jaar geleden het Duits leger capituleerde en we vieren ook het einde van de Japanse bezetting in Azië. Alhoewel dat officieel op 15 augustus 1945 was. Ook is het de 25ste keer dat de Bevrijdingsfestivals worden georganiseerd.
En ja! Vandaag is een officiële nationale feestdag en omdat het een lustrumjaar is heb je een doorbetaalde vrije dag! Als dit tenminste in je CAO is geregeld.

Bevrijdingsfestivals op 5 mei

Vier geweldige ambassadeurs van de Vrijheid zijn er dit jaar bereid gevonden om op te treden op de bevrijdingsfestivals. Wie zijn de ambassadeurs en waar treden ze op?
Caro Emerald: Vlissingen, Rotterdam, Almere
Dotan: Roermond, Den Bosch, Wageningen, Utrecht
Jett Rebel: Groningen, Leeuwarden, Amsterdam, Den Haag, Haarlem
MainStreet: Zwolle en Assen

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, de line-up, waar de toiletten zijn, hoe laat en waar de artiesten optreden? Download dan de gratis “5 mei – app” van de bevrijdingsfestivals.
Deze gratis app is te vinden in de Google-Play-Store en de iTunes-App-Store.
De officële hashtag voor dit jaar is #5mei2015.

Vergeltung-Eins en Vergeltung-Zwei

Mijn ouders woonden gedurende de oorlogsjaren in Eindhoven en nog regelmatig vertellen ze verhalen over de Tweede Wereldoorlog, hoe ze op pad moesten voor eten, de angst voor de V-1en V-2 straalvliegtuigen, de bombardementen op vliegveld Welschap en Eindhoven, blindgangers en splinterbommen.
De angst voor de onbemande V-1 en V-2 straalvliegtuigen zit diep want nog steeds als er een vliegtuig laag overvliegt denkt mijn moeder automatisch terug aan de V-1’s en -2’s die de Duitsers richting Frankrijk, België en Groot-Brittanië afvuurden, ze maakte een specifiek brommend geluid. Deze onbemande straalvliegtuigen kon je horen en zien maar je wist nooit waar ze terecht kwamen. Op het moment dat het geluid stopten kwamen ze naar beneden met hun springlading van bijna 1000 kilogram, met alle gevolgen van dien. Kun je je voorstellen wat die angst en onzekerheid doet met een kind?

Veel plezier bij de Bevrijdingsfestivals en alle andere activiteiten! En vergeet je poncho niet!

Deel dit bericht