18 april – Nationale Museumweekend wordt Nationale Museumweek


 
Vorig jaar kondigde de Museumvereniging aan, de organisator van het Museumweekend, dat vanaf dit jaar we een Museumweek hebben in plaats van een Museumweekend! Een einde aan een 33-jarige traditie maar in mijn ogen een positieve verandering, maar liefst vijf dagen langer om naar het museum te kunnen met korting of soms zelfs gratis.
En wat is er nou lekkerder dan slenteren door het museum en je te vergapen aan de uitgestalde pronkstukken, buiten dat het je fantasie prikkelt is het vaak ook leerzaam.
Ongeacht in welke provincie je woont, overal door Nederland verspreidt doen musea mee. Grote of kleine musea die de meest prachtige collecties in huis hebben over geschiedenis, kunst, wetenschap
enzovoort. Kortom elk museum toont óns enorme culturele kapitaal, “Ons echte goud”.

Selfie wedstrijd tijdens Nationale Museumweek

Ga op zoek naar de 7 gouden pronkstukken die tijdens deze Museumweek op spectaculaire wijze in het zonnetje worden gezet. Waar de gouden pronkstukken komen te staan blijft een verrassing, per dag wordt er een nieuwe locatie en object bekend gemaakt.
Het eerste “Gouden pronkstuk” is gister in Middelburg onthuld, het is het 16-eeuwse mesheft “Eva”. Het origineel is slechts 8 cm groot maar nu kun je “Eva” bewonderen als een 14 meter hoog gouden standbeeld. Op 19 april wordt “Eva” weer weggehaald. En waar en wat het volgende “Gouden” object wordt? Tja, geen idee. Mijn advies: blijf  @MuseumweekNL in de gaten houden!
Rondom deze “gouden” museumschatten is een selfie wedstrijd van start gegaan waar je een museumkaart mee kunt winnen. Wat moet je doen? Maak een selfie met het gouden object en plaatst je foto op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtags #MuseumweekNL #OnsEchteGoud. Dus ben je toevallig vandaag in of in de buurt van Middelburg ga dan naar de Markt want daar staat ze te pronken.

Welke musea kun je bezoeken?

Op de website van www.nationalemuseumweek.nl staan alle musea die meedoen aan de Nationale Museumweek.

Persoonlijke noot

De laatste tentoonstelling waar ik samen met mijn partner en mijn neef uit Australië ben geweest was de “van Gogh” tentoonstelling.
Op mijn verlanglijstje staat nu “Late Rembrandt”, dat lijkt me zo’n overweldigende tentoonstelling.

Ik blijf het een ervaring vinden om oog in oog te staan met het verleden. Dan sta ik daar en probeer me voorstellen hoe het moet zijn geweest als je toen leefde. En ik verbaas en verwonder me altijd over wat ik zie, of het nu een schilderij is gemaakt door van Gogh of kijk naar de kleren van de Keizer uit China uit de 18de eeuw.

Het grote voordeel van een museumbezoek is dat je reist door de eeuwen heen en andere landen bezoekt zonder er voor in een tijdmachine of vliegtuig te hoeven stappen.

Deel dit bericht