29 mei – Internationale Dag voor VN – vredesmacht / Blauwhelmen


 
Deze dag is een eerbetoon aan alle mannen en vrouwen die hebben gediend en dienen in VN-vredesoperaties. Vandaag is ook een dag waar we stilstaan bij de mannen en vrouwen die hun leven gaven om de internationale vrede, veiligheid en vrijheid te bewaken.
Sinds de oprichting van de VN – vredesmacht in 1948 zijn wereldwijd meer dan 3.300 blauwhelmen gesneuveld, dit aantal is inclusief de 126 mannen en vrouwen die in 2014 omkwamen tijdens het uitoefenen van een missie. Wij herdenken op 4 mei ook de Nederlandse gesneuvelde blauwhelmen.

Aan welke vredesmissies nam Nederland deel?

De meest bekende vredesoperaties waaraan Nederlandse blauwhelmen hebben deelgenomen en nog deelnemen zijn Libanon (1979-1985), Cambodja (1992-1993), voormalig-Joegoslavië (1992-heden), Kosovo (1999-2000), Eritrea (2000-2003), Irak (2003-2005) , Afghanistan (2004-heden) en Mali (2013-heden).
Hoeveel Nederlanders zijn er gesneuveld tijdens alle missies? Wat ik kan terugvinden is dat tot nu toe ongeveer 180 Nederlandse blauwhelmen zijn gesneuveld.

De val van Srebrenica

Van alle Nederlandse bijdrage is de val van Srebrenica op 11 juli 1995 een zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Voor degene die niet meer precies weten wat er gebeurd is een korte samenvatting:
De Bosnische stad Srebrenica stond tijdens de oorlog in voormalig-Joegoslavië onder bescherming van een VN-bataljon bestaande uit Nederlanders, de Duchtbatters. Toch werd deze stad ingenomen door de Bosnische Serviers en werden door Ducthbat duizenden moslimjongens en -mannen overgedragen aan de Serviers. Meer dan 8.000 moslimjongens en -mannen werden gedeporteerd en vermoord, de grootste genocide sinds de Tweede Wereldoorlog.
Drie militairen, oud Dutchbat-commendant Karremans, zijn toenmalig rechterhand Rob Franken en adjudant Berend Oosterveen werden verantwoordelijk gesteld voor dit drama in Srebrenica.
Vorige maand zijn de drie mannen vrijgesproken en worden ze niet langer voor volkerenmooord vervolgd..

Bij dit drama zijn zeker fouten gemaakt, niet alleen door eerder genoemde mannen. De echte verantwoordelijke zijn nooit ter verantwoording geroepen, of vervolgd.

Blauwhelmen

Vredesoperaties kunnen verschillende vormen aannemen; het kunnen militaire waarnemingsmissies, vredesmachten of een combinatie van beide zijn. Als er door de VN wordt besloten om een vredesoperatie in een conflictgebied te starten, dan krijgt de vredesmacht een duidelijke opdracht. Daarin staat beschreven het doel, de taken, de bevoegdheden, de middelen en de vorm. De uitgangspunten:

vooraf instemming van de permanente leden van de VN
toestemming om in het conflictgebeid te zijn
absolute neutraliteit
alleen geweld gebruiken als laatste redmiddel ter zelfverdediging.

Ben je een blauwhelm en op missie? Kom weer veilig terug!
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.