9 november – Dag van het Magazijn | Dag van de Foute Stropdas! | Dag van de Uitvinders | Wereld Vrijheidsdag | Internationale Dag tegen Fascisme en Antisemitisme

Dag van het Magazijn

Dag van het Magazijn is een congresdag op het gebied van veilig werken in een magazijn, warehouse of distributiecentrum. Na de opening door de dagvoorzitter begint het programma met gastspreker Anouk van Dijk, Warehouse manager Bavaria. Je kunt zes workshops volgen, speeddaten met oud winnaars Prijs Veiligste Magazijn en natuurlijk de uitreiking van de prijs voor het veiligste magazijn van 2016 bijwonen.

Dag van de Foute Stropdas!

Moet jij  verplicht een stropdas dragen? Pak je kans, vandaag mag je met je meest foute stropdas naar het werk. 🙂

Dag van de Uitvinders

In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk wordt op 9 november de Dag van de Uitvinders gevierd; deze dag is gekozen omdat het de verjaardag is van Hollywood diva en uitvinder Hedy Lamarr. In de USA daarentegen wordt Dag van de Uitvinders gevierd op 11 februari; de geboortedag van uitvinder Thomas Alva Edison.
In andere landen is de Dag van de Uitvinders ook op een geboortedag van een belangrijke uitvinder van dat land. In Nederland is er geen vaste datum voor.

Waarom niet 27 juli (de geboortedag van Boyan Sla) als de Nederlandse Dag van de Uitvinders? Boyan Slat? Ja, hij bedacht een installatie om het drijvende kunststof-afval, de zogenaamde plastic soep uit de oceanen op te vangen. Een enorme belangrijke uitvinding voor mens en milieu.

Internationale Dag tegen Fascisme en Antisemitisme

Jaarlijks wordt op 9 november de Kristallnacht herdacht, een grootschalige nazi-pogrom tegen de Duitse Joodse bevolking in 1938. De naam Kristallnacht verwijst naar het vele glaswerk dat tijdens deze aanvallen werd vernield. In Duitsland worden ook de namen zoals Reichspogromnacht en Novemberpogrome 1938 voor Kristallnacht gebruikt.

In veel Nederlandse steden wordt de Kristallnacht ook herdacht; onze minister-president Rutte is vanavond in de Portugese Synagoge in Amsterdam  voor de herdenking.

De aanleiding voor de Kristallnacht

In 1933 kwamen de nazi’s in Duitsland aan de macht. Vanaf dat moment werden de Joden onderworpen aan steeds discriminerende behandeling vergezeld van georganiseerd geweld. Door de nazistische wetten en de hetze onder de Duitse bevolking werden de levensomstandigheden van de joodse bevolking steeds zwaarder. Joden begonnen Duitsland te ontvluchten, maar niet snel genoeg volgens Hitler. Om Duitsland te “ontjoden” begon hij met deportaties. Eén van de getroffen families was de familie Grynszpan uit Hannover.

Hun 17-jarige zoon, Herschel Grynszpan, verbleef in 1938 illegaal in Parijs. Een brief van zijn zus over hun aanstaande deportatie gecombineerd met de berichtgeving in de kranten over de deportaties van de Pools-Duitse Joden en de erbarmelijke levensomstandigheden was voor hem aanleiding om naar de Duitse ambassade in Parijs te gaan. Uit woede over de gebeurtenissen wilde hij de ambassadeur neer te schieten, degene die uiteindelijk op 7 november werd neergeschoten was Ernst vom Rath. Vom Rath overleed op 9 november aan zijn verwondingen.

Goebbels riep de Duitse bevolking om massaal te gaan “demonstreren” tegen  het gehele jodendom omdat zij allen  verantwoordelijk werden gehouden voor de dood van de Duitse diplomaat. Hoe de demonstratie verliep weten we.

Wereld Vrijheidsdag

World Freedom Day werd in 2001 door de toenmalige president George W. Bush uitgeroepen om de val van de Berlijnse Muur (9 november 1989) en het einde van het communistische bewind in Centraal- en Oost-Europa te herdenken.

Wanneer vrijheid er niet meer is dan besef  je pas dat vrijheid kostbaar en echt niet vanzelfsprekend is.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.